Dekrety mění kampaň v otevřený boj. Co o nich řekli Klaus a Zeman v minulosti

...nebo Miloš Zeman

...nebo Miloš Zeman Zdroj: E15 Anna Vackova

Nekonečné kontroverzní téma Benešových dekretů se promítá i do současných prezidentských voleb. Aktuálně za výroky o jejich vyčpělosti prezident odsoudil Karla Schwarzenberga. V minulosti však Klaus hovořil o dekretech úplně jinak. Za vyhaslé je již před deseti lety označil i Miloš Zeman.

Václava Klause popudily výroky Karla Schwarzenberga na adresu Benešových dekretů. Schwarzenberg v televizní debatě uvedl: „Vždy jsem říkal a na tom trvám, že to, co jsme v roce 1945 spáchali, by dnes bylo odsouzeno jako hrubé porušení lidských práv. Asi by se tehdejší vláda včetně prezidenta Edvarda Beneše ocitla v Haagu,“ řekl šéf české diplomacie, s tím, že ke změnám majetků ve prospěch odsunutých již nemůže dojít.

Schwarzenberg dnes znovu uvedl, že nezpochybňuje poválečné uspořádání, které je podle něj neměnné a ničí majetek v České republice není ohrožen. „Prohlášení Václava Klause a Miloše Zemana jsou přitom v naprostém rozporu s jejich konkrétními výroky a postoji předešlých let. To jen dokazuje, že jim jde jen a jen o moc, které jsou schopni podřídit cokoliv,“ dodal Schwarzenberg.

Václav Klaus opravdu výrazně změnil svůj dřívější názor. V roce 2003 totiž hovořil úplně jinak.

„V České republice i v Německu bychom si měli umět říci: toto se stalo, dnes už minulost nezměníme, z dnešního hlediska šlo o činy nepřijatelné. Obracejme se do budoucnosti a podpořme kroky, které nastolují vzájemnou spolupráci, přátelství a porozumění,“ uvedl tehdy Klaus.

Ten nyní podobná slova nemůže odpustit Schwarzenbergovi, když říká: „Česká veřejnost není a nemůže být k pokusům o zpochybnění poválečného uspořádání lhostejná. Výroky našeho ministra zahraničí v české prezidentské kampani dodaly těmto pokusům zcela nový rozměr a mám strach, že jim to dodá i zcela jinou váhu,“ uvedl Klaus pro novinky.cz.

O vyhaslosti dekretů hovořil v minulosti i druhý prezidentský kandidát Miloš Zeman.

Ten se před deseti lety chlubil tím, že měl jako první odvahu je označit za vyhaslé. „Každý dokument, a Benešovy dekrety jsou takovým dokumentem, musíte posuzovat v daném historickém kontextu. Já jsem byl první politik, který jasně řekl, že Benešovy dekrety jsou vyhaslé a byl jsem za to mnohokrát kritizován a přesto jsem měl odvahu to říci prostě proto, protože si myslím, že je to pravda,“ řekl Zeman pro Radiožurnál. Nyní se vyjádřil o Schwarzenbergovi, že jej již jako protivníka nerespektuje.

Schwarzenberg dnes kontroval. V Olomouci řekl, že jeho protikandidát Miloš Zeman s dosavadním prezidentem Václavem Klausem tvoří jednu mocenskou skupinu. Označil to za podvod na českých voličích. „V těchto dnech se projevil velký podvod na českých voličích. Dlouhá léta nám Václav Klaus a Miloš Zeman tvrdili, jak spolu svádí nepřekonatelný boj pravice s levicí. Teď se jasně projevuje, že o to vůbec nejde. Neboť Václav Klaus a Miloš Zeman tvoří jednu mocenskou skupinu, která spolu drží léta pohromadě,“ uvedl v prohlášení Schwarzenberg. Tvrdí, že v prezidentské volbě jde tak o víc, jde o budoucí podobu české politiky.

Podle něj se nyní jasně ukazuje, že Klaus se Zemanem mají společný zájem, který je spojuje v okamžiku nouze. „Stejně jako je spojoval v dobách opoziční smlouvy. Součástí tohoto paktu je i nedávná masivní amnestie,“ doplnil prezidentský kandidát.

Čtěte více o prezidentských volbách: