Distribuční síť černého alkoholu policie rozkrývá, zatím zezdola

alkohol

alkohol Zdroj: ctk

Zlínští kriminalisté zadrželi v Ostravě dalšího podezřelého muže v kauze otráveného alkoholu. Byla to naše stopa, objasnil důvody, proč policisté zasahovali mimo Zlínský kraj, mluvčí zlínské policie Petr Jaroš. Policie se k zadrženému dostala po výsleších již dříve zadržených a obviněných osob. Mělo by jít o jednoho z větších dodavatelů. Ve Zlínském kraji kriminalisté zatím obvinili šest osob, všechny ze Zlínska.

Jako první byl obviněn provozovatel večerky na zlínském sídlišti Jižní Svahy, kde nakupovali alkohol otrávení lidé. Sedmatřicetiletý muž čelí obvinění z porušení předpisů o nálepkách a jiných předmětech k označení zboží. Stíhán je na svobodě, hrozí mu až tři roky vězení. Stejně na tom jsou osmatřicetiletý a o rok starší muž, jejichž obvinění policie oznámila v sobotu.

Další trojici hrozí v případě uznání viny až osm let. Jednapadesátiletý muž, v jehož garáži poblíž sídliště Jižní Svahy ve Zlíně byl nalezen alkohol se škodlivým obsahem metanolu, byl obviněn z ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty z nedbalosti, neoprávněného podnikání a porušení předpisu o nálepkách a jiných předmětech k označení zboží. Nyní je ve vazební věznici.

Z ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty z nedbalosti jsou obviněni i čtyřicetiletý a čtyřiapadesátiletý muž. Posledně dva jmenovaní zřejmě obchodovali se závadným alkoholem ve větším rozsahu a pravděpodobně se podíleli na jeho dovozu do regionu. Od nich pak zřejmě vede stopa k muži zadrženému v Ostravě. Trojice, které hrozí tříleté vězení, podle všeho patří v případu mezi „menší ryby“, konečné prodejce a maloobchodníky.

Policie zatím po celé republice obvinila kvůli otravám metanolem 20 lidí, dalších deset podezřelých zadržela. Podle policejního prezidenta Martina Červíčka nastal ve vyšetřování případu „výrazný posun především ve Zlínském a Olomouckém, ale i v Moravskoslezském kraji“. Dodal, že policie směřuje nejen k dealerům a prodejcům, ale i k osobám, které by se mohly podílet na dodávání surovin pro závadný alkohol a celou činnost by mohly organizovat.

„Rozhodně nelze mluvit o jediném zdroji a rozhodně nelze mluvit o tom, že bychom byli v nějaké konečné fázi vyšetřování,“ podotkl Červíček.