Dobeš chce vést k národní hrdosti výukou o českých osobnostech

skolství

skolství

Žáci by se ve školách měli více učit o české historii, vědcích a sportovcích. Plánuje to ministr školství Josef Dobeš, národní sebevědomí podle něj pomůže českým dětem uspět ve světě. Výuka k občanství by se měla prolínat více předměty. Proti návrhu se ale zvedla vlna nesouhlasu, podle některých kantorů jde o rezignaci na svobodu a odpovědnost.

„Přál bych si, aby naše děti byly pyšné na zem, ve které vyrůstaly. Byly hrdé na svoji minulost i přítomnost. Měli jsme skvělé krále, vojevůdce, dnes jsou zde významní vědci, učitelé, umělci i sportovci. My o nich buď příliš nemluvíme, nebo o nich ani nevíme,“ uvedl Dobeš v tiskové zprávě.

Jako příklad zmínil profesorku Blanku Říhovou, známou ve světě díky vývoji léků na rakovinu, nebo vítězství českých hokejistů na loňském mistrovství světa.

„Věřím, že právě v tu chvíli hrála národní hrdost hodně velkou roli a nebyla jen na zisk zlaté medaile, ale hlavně na nevídanou bojovnost hráčů s lvíčkem na hrudi. Právě tato bojovnost by měla být příkladem pro naši mládež,“ konstatoval ministr. Dodal také, že mnozí učitelé už děti k národnímu sebevědomí vedou, bude to prý ale běh na dlouhou trať. Důraznější výchova k občanství by se měla projednávat v rámci chystané revize školních osnov.

Někteří pedagogové s návrhem nesouhlasí, ministrovi zaslali otevřený dopis

Někteří pedagogové ale nejsou ministrovými nápady nadšeni. „Jsme si jisti, že sebevědomí budované na pouhém faktu příslušnosti k jakékoliv skupině je ve skutečnosti rezignací na svobodu a odpovědnost. Ujišťujeme vás, že budeme učit o Karlu IV., zvlášť o tom, v jakém smyslu byl takzvaným Čechem, či o té drobné lapálii s vyvražděním norimberských Židů. Podobně budeme po studentech chtít, aby nám vysvětlili, jaký má češství Jaromíra Jágra vztah k faktu, že je výborným hokejistou,“ reagovalo v otevřeném dopise sedm učitelů z plzeňských středních škol.

Těm se nelíbí ani Dobešův chráněnec, kontroverzní úředník Ladislav Bátora, který byl v minulosti napojen na ultrapravicovou scénu. Kantoři uvedli, že ministrovy kroky jim slouží jako materiál při výkladu rozdílů mezi vlastenectvím a „náckovstvím“.

Podle Dobeše je ale národní sebevědomí jedním ze základů pro úspěch českých dětí ve světě. Druhým pilířem konkurenceschopnosti jsou pak prý dobré znalosti matematiky, češtiny a cizích jazyků.