Dobeš najme externí právníky na řešení potíží s dotacemi. Za 99 milionů

Josef Dobeš

Josef Dobeš Zdroj: E15, Michael Tomes

Ministr školství Josef Dobeš (VV) vypsal zakázku za 99 milionů korun. Externí právníci mají za 9500 korun na hodinu pomoci řešit problém s projekty kritizovanými Evropskou komisí. Napsal to časopis Týden.

Kvůli chybám hrozí ministerstvu školství pozastavení čerpání v programu s rozpočtem 53 miliard korun. Dobeš již dříve řekl, že kdyby ministerstvo peníze z fondů EU nevyčerpalo, rezignuje. Problémy s čerpáním dotací vyšly najevo na sklonku loňského roku, podle bývalého šéfa sekce pro fondy EU Jana Vituly (TOP 09) je zastavení čerpání jisté. Audit komise totiž ukázal chyby v zadávání veřejných zakázek i v kontrolním systému. Podle Vituly bude mít nyní ministerstvo dva měsíce na přípravu opatření, další dva měsíce pak bude Evropská komise zkoumat, jak systém funguje.

V rozhovoru pro Rádio Impuls Dobeš počátkem tohoto týdne řekl, že v souvislosti s obtížemi při čerpání dotací požádal ministra pro místní rozvoj Kamila Jankovského (VV) o kontrolu 200 projektů. Prověrka má podle něj předejít případným chybám a zabránit dalším potížím s dotacemi.

Týden uvádí, že ačkoli má ministerstvo své právníky, problém mají pomoci řešit externisté. Vypsaná zakázka je prý „snem všech advokátních kanceláří“. Kdo ji získá, bude mít na starosti evropské projekty a jejich „korekturu“. „Předpokládá se poskytnutí dalších právních služeb v rozsahu 10 800 hodin,“ píše se v zadávacím formuláři.

Odměna je 9500 korun za hodinu. „Tato odměna je naprosto neadekvátní. Hrubě porušuje zásadu hospodárnosti,“ řekl právník organizace Transparency International Vladan Brož. Vitula uvedl, že s případnou pomocí externích právníků se vždy počítalo, ale uvedenou cenu označil za „dost přemrštěnou“. Podle mluvčí úřadu Kateřiny Savičové jsou ale služby „nutnou podmínkou efektivního čerpání peněz z evropských fondů“. Vybraní právníci podepíšou smlouvy na čtyři roky, tedy na dobu delší, než je Dobešův mandát.