Důchodový systém nečeká hlubší reforma, jen dílčí změny

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD)

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) Zdroj: Michael Tomeš

Tým pod vedením rektorky Mendelovy univerzity by měl navrhnout zvýšení penzí ženám a dřívější odchod na odpočinek u fyzicky náročných profesí. Přilepšit chce invalidům a vdovám a vdovcům.

Jen dílčí změny v důchodovém systému, a nikoliv načrtnutí jeho hlubší reformy. Taková očekávání má opozice i odborníci od nové důchodové komise vedené rektorkou brněnské Mendelovy univerzity Danuší Nerudovou. Její tým si vytkl několik témat, klíčová otázka budoucího financování penzí má přijít na řadu až později.

V komisi je zastoupeno přes čtyři desítky subjektů včetně všech parlamentních stran. Jediné ANO má dva zástupce. Hlavní slovo si chce podržet ministerstvo práce a sociálních věcí. „Musíme upustit od letité praxe, kdy jedni tvoří a druzí boří,“ prohlásila šéfka rezortu Jana Maláčová (ČSSD). Proto je podle ní třeba, aby byla o podobě budoucího důchodového systému vedena diskuze napříč politickým spektrem. 

„Hlavním principem je nalézt konsenzus,“ dodala ministryně s tím, že nejnáročnější část debaty bude otázka příjmů důchodového systému. Maláčová i premiér Andrej Babiš (ANO) hovoří o posílení třetího spořicího pilíře, jasné představy však nemají.

Prvním tématem budou penze žen, které jsou o pětinu nižší. Z několika možných řešení chce komise vybrat konečný návrh, který předloží vládě, v řádu měsíců. Pak by se měla zabývat snížením věku odchodu do penze lidí pracujících ve fyzicky náročných profesích.
„Chtěli bychom se soustředit i na problematiku invalidních a také vdovských a vdoveckých důchodů,“ přidala další námět předsedkyně sociálního výboru sněmovny a členka komise Radka Maxová (ANO).

Podle Jiřího Dolejše z KSČM, která Babišův kabinet toleruje, se nad činností komise vznášejí otazníky. „Za důležité považuji především ujasnit si politickou mapu pro komplexní zadání,“ řekl. Podobně to vidí Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Míní, že nestačí jen několik dílčích záležitostí. „Pokud nebude mít komise jasné politické priority, bude komisí jen naoko. V tom nehodláme pomáhat,“ uvedla.

Viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Jan Rafaj je přesvědčen, že největším přínosem komise by bylo, kdyby informovala občany, kolik si musí sami naspořit. Ekonom Lukáš Kovanda si myslí, že tým nic podstatného nezmění. „Nemíní primárně řešit, jak dostat do systému víc peněz, ale jak rozdělit ty stávající mezi ženy a muže,“ podotkl.