DŮCHODY PŘEHLEDNĚ: Podívejte se, o kolik si kdo polepší

Penzisté (Ilustrační foto)

Penzisté (Ilustrační foto) Zdroj: Anna Vackova

Ilustrační foto
Ilustrační foto
senioři, důchodci
Ilustrační foto
5
Fotogalerie

Penze v příštím roce vzrostou nad zákonem stanovenou valorizaci, a to v průměru o 900 korun. Vláda schválila nařízení ministerstva práce a sociálních věcí, kterým se stanoví parametry pro výpočet nových důchodů a zvýšení těch už vyplácených od ledna 2020. Nadstandardně si polepší senioři s nižšími důchody.

„Jsem ráda, že schválená nadstandardní valorizace pomůže lidem, kteří se často pohybují na hranici příjmové chudoby,“ uvedla šéfka rezortu Jana Maláčová (ČSSD). Dodala, že není spravedlivé ani důstojné, aby lidé, kteří pracovali, měli důchody pod deset tisíc korun měsíčně.

Kabinet Andreje Babiše (ANO) navýší penze stejně jako loni, kdy stouply historicky nejvíce. Průměrný starobní důchod, který je v současnosti 13 500 korun, by měl od příštího ledna dosahovat 14 400 korun.

Spočítejte si, kdy půjdete do důchodu zde >>>

Základní výměra se zvedne o 220 korun na 3490 korun, tedy na deset procent průměrné mzdy. Procentní výměra důchodu, v níž se odrážejí odpracované roky a výše výdělku, vzroste o 5,2 procenta a navíc o pevnou částku 151 korun.

„Navýšení bude mít pozitivní dopad hlavně na důchody žen, kteří mají podle statistik penze nižší než muži,“ dodala Maláčová. Připomněla, že ženy část kariéry obětují péči o děti a příbuzné, což se pak promítá v jejich důchodech.

Současný průměrný důchod seniorů je 15 486 korun, u seniorek činí 12 858 korun. Ženy si v průměru polepší o 6,77 procenta, muži o 6,5 procenta.

Společně se zvýšením důchodů vzrostou příplatky k penzím účastníků odboje a osobám rehabilitovaným. Tyto příplatky se zvýší stejně jako procentní výměra u vyplácených důchodů, tedy rovněž o 5,2 procenta a pevnou částku 151 korun.

Made with Visme Presentation Maker