Po volbách nastane maraton s nejasným koncem

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CTK

Možná už dnešek naznačí, jaká bude nová Poslanecká sněmovna a kdo s největší pravděpodobností bude skládat budoucí vládu. Naplní-li se předvolební prognózy a voličské hlasy se rozptýlí mezi velký počet stran a hnutí, může se stát, že ani po předčasných volbách, vyvolaných vleklou vládní krizí, se nedočkáme stabilního kabinetu.

To je jedna z variant, na niž bychom se pro jistotu měli připravit. Její nejčernější verze by pak mohla znamenat, že nová politická garnitura nevydrží celé čtyřleté období ani ve Strakově akademii, ani v dolní komoře parlamentu.

V každém případě se dá čekat, že vyjednávání o složení kabinetu nebude otázkou dnů, nýbrž mnoha týdnů. Ekonomika země musí počítat s rozpočtovým provizoriem. ČSSD a KSČM, o jejichž povolební spolupráci se nejvíc mluví, pohodlnou většinu zřejmě nezískají, do vyjednávání očekávaný vítěz – socialisté budou muset přizvat další frakce. Programový kompromis se tak bude hledat obtížně.

Levicová vláda zvýší daně

Snaha o snížení DPH, alespoň u potravin a léků, je jedna z mála věcí, na nichž se partaje vyjma ODS a TOP 09 shodují. K těm dalším patří majetková přiznání a zavedení registračních pokladen. Umožní-li povolební matematika složit levicovou vládu, pak velké korporace a lidi s vysokými příjmy nemine zvyšování daní ze zisků a výdělků.

Debata se v každém případě povede o zdravotnictví. Regulační poplatky, tedy spoluúčast pacientů, se opět stane jedním z velkých politických témat. K těm bude patřit i podoba penzijního systému a úprava ústavy. Lídři stran a hnutí zleva doprava se už nyní shodují, že je nutné omezit pravomoci prezidenta republiky.

Konec špičkových manažerů

Výsledek bude znamenati odchod některých špičkových manažerů a členů dozorčích rad polostátních podniků a vysokých státních úředníků, minimálně na úrovni náměstků ministrů. Už se počítá s koncem Martina Romana v čele dozorčí rady ČEZ. Personální otřesy provázely změnu vlády pravidelně.

Předčasné volby také předurčí osud tradičních velkých politických stran, zejména ČSSD a ODS. Těm už v minulém plebiscitu ubyli voliči, ty nynější mohou především občanské demokraty odsoudit k zanedbatelnosti.

Test pro nováčky

Volby také budou testem nových uskupení: hnutí ANO, Úsvitu přímé demokracie Tomia Okamury, Hlavu vzhůru nebo SPOZ. Ukážou, jestli už pominulo zklamání, které naposledy znamenala volba VV.

A nakonec – mix těch subjektů, kterým se podaří překročit práh sněmovny, naznačí i to, zda je frustrace ve společnosti natolik velká, že si lidé přejí autokratičtější vládu.