EET zatím funguje bez problémů. Komplikace ale mohou přijít 1. března

EET1

EET1 Zdroj: PR

EET1
Kampaň T-Mobilu na podporu EET
Protesty proti zavedení EET v tuzemských restauracích
Proti zavedení EET protestují i provozovatelé některých vietnamských večerek
Protesty proti zavedení EET v tuzemských restauracích
6
Fotogalerie

Systém elektronické evidence tržeb, který byl dnes spuštěn, zatím funguje bez problémů. Podle serveru HlídačEET.cz, který monitoruje měření dostupnosti a rychlosti komunikace pokladen obchodníků se servery EET, se rychlost zpomalila jen mezi druhou a třetí hodinou ráno. Podle grafů a statistik je po deseti hodinách provozu dnešní průměrná rychlost mezi servery a pokladnami jedna vteřina, před druhou hodinou ranní to bylo 1,137 vteřiny. Mezní dobu zákon stanovuje na dvě vteřiny.

"Dle mého očekávání EET jede. Dneska problémy na straně EET serveru nečekám. Uvidíme 1. března 2017," uvedl na twitteru Michal Bláha ze serveru HlídačEET.cz.

Zákon stanovil hraniční limit komunikace pokladen se servery na dvě vteřiny. Pokud pokladna obchodníka obdrží do dvou vteřin od odeslání údaje o evidované tržbě identifikační kód, musí vystavit účtenku s uvedením tohoto kódu. Pokud do dvou vteřin kód neobdrží, vystaví účtenku bez něj.

Mezní dobu odezvy zařízení si ale nastavuje poplatník sám s přihlédnutím k druhu vykonávané činnosti a kvalitě připojení. Při nastavení této doby ale musí mít na paměti, že příliš krátká doba by mohla mařit průběh evidence tržeb.



HlídačEET.cz monitoruje data ze sítě UPC Praha, z Coolhousing Praha, Master a z měřicího bodu v Přítlukách na Moravě. Mezi druhou a třetí hodinou ráno graf zachycuje nejdelší čas v síti Master, a to přes vteřinu.

Provozovatelé restaurací a hotelů dnes po půlnoci začali podle zákona elektronicky evidovat tržby. Týká se to zhruba 40.000 podnikatelů. Po hotelech a restauracích se budou muset od března příštího roku zapojit do EET maloobchodní a velkoobchodní firmy.

Vše o EET čtěte zde >>>

Stánkový prodej občerstvení bez zázemí pro hosty ve formě stolů a židlí, například na festivalech, se do evidence zapojí od března 2018, stejně jako prodej na farmářských trzích nebo služby účetních, advokátů i lékařů.

Od června 2018 se do systému zapojí například kadeřnice, vybraní řemeslníci, opraváři domácích spotřebičů nebo astrologové.