Melania Trumpová žene americké turisty do Slovinska, i díky nim tamní ekonomika roste

Melania Trump

Melania Trump Zdroj: Getty Images, scom, Reuters, Profi media.cz

Melania Trump
Melania Trump se nebude stěhovat do Bílého domu
Proslov Melanie Trump v Pennsylvanii
Melania Trumpová
„Donald je nejlepší,“ vychválila Melania svého manžela.
8
Fotogalerie

Ekonomika Slovinska ve třetím čtvrtletí meziročně vzrostla o 2,7 procenta. Zvýšil se export, výdaje domácností i příjmy z turismu, oznámil dnes tamní statistický úřad. Bývalou vlast budoucí první dámy Spojených států Melanie Trumpové teď více vyhledávají Američané, upozorňuje agentura Reuters.

Vývoz se ve třetím čtvrtletí zvýšil o 5,4 procenta, výdaje domácností vzrostly o 2,6 procenta. Pokles zaznamenaly pouze investice, což je dáno menším přílivem peněz z evropských fondů.

V říjnu přijelo o 13 procent více turistů než v předchozím měsíci, převažují návštěvníci z Itálie, Rakouska a Německa. Za prvních deset měsíců tohoto roku se ale do Slovinska přijelo podívat rovněž o 11 procent více amerických turistů.

"Data o HDP jsou vynikající a překonala očekávání. Podobný růst bude pravděpodobně pokračovat i v posledním čtvrtletí, což znamená, že celoroční růst bude vyšší, než předpokládají domácí i zahraniční instituce," uvedl Iztok Trobec z finančního ústavu Deželna Banka Slovenije. Podle něj by se i celoroční růst HDP mohl pohybovat kolem 2,7 procenta.

Mezinárodní měnový fond (MMF) Slovinsku předpovídá na letošní rok vzestup HDP o 2,3 procenta, stejně jako vláda. Evropská komise růst odhaduje na 2,2 procenta. Na příští rok vláda očekává růst hospodářství o 2,9 procenta.