Komentář Stanislava Šulce: Babiš, EET a post-truth

Ministr financí Andrej Babiš

Ministr financí Andrej Babiš Zdroj: CTK

Andrej Babiš
Andrej Babiš
Andrej Babiš
Andrej Babiš
Andrej Babiš
11
Fotogalerie

Aktuální tanečky ministra financí kolem změn v EET jsou fascinující ukázkou dnešní doby, pro niž se postupně vžívá označení post-truth, tedy postfaktická či postpravdivá. Toto označení vystihuje skutečnost, že v dnešní veřejné debatě přestávají platit tradiční politologické, ideologické i společenské normy, jež vycházely z dichotomie pravda–lež. Toto členění bylo vystřídáno logikou sociálních sítí, tedy dichotomií líbí–nelíbí. A právě Andrej Babiš je jedním ze symptomů této doby

Vezměme si pro ukázku jediný moment: ministr financí Babiš jako velký propagátor EET přichází na poslední chvíli s novými zlepšováky a změnami. Premiér namítá, že podobné jednání je týden před ostrým startem nového systému chaotické a neprofesionální. Babiš reaguje dopisem, který možná Sobotkovi skutečně poslal, ale určitě jej zveřejnil na sociálních sítích. Píše, že s nařčením z chaotičnosti a neprofesionality rozhodně nesouhlasí, protože aktuální změny jsou ku prospěchu podnikatelů. Je to učebnicový příklad politického spinningu a přístupu typického pro éru post-truth.

Rozeberme to čistě argumentačně, v logice dob minulých, kdy pravda ještě měla nějakou relevanci. Chtít změnit jeden z nejdůležitějších zákonů této vlády týden před startem obřího systému je neprofesionální. Zavádění novinek na poslední chvíli opravdu může způsobit chaos. Babiš tedy nemůže vyvrátit Sobotkovy argumenty. Ale v logice post-truth může s klidem říct, že tomu tak není. Když ji atraktivně zabalí, může se Babišova lež stát úspěšnější než Sobotkova pravda. Lákavé balení v tomto případě vychází z tradičního vrtění psem, tedy přetočení reality a argumentu. A Andrej Babiš použil velmi lákavé vrtění v podobě teze, že jím navrhované změny pomohou podnikatelům. Lajky se šíří internetem; nyní již vlastně nelze se změnami v evidenci tržeb nesouhlasit. Odpůrce se stává nepřítelem podnikatelů a socialistickým monstrem.

Lajkující lid zcela vytěsnil skutečnou podstatu věci. Přistoupíme-li na argumenty velké části podnikatelů, EET v jakékoli podobě je špatná. Pokud by chtěl Andrej Babiš skutečně pomoci, měl by od EET upustit úplně. Pro komentátory je úplnou noční můrou, že by to také klidně mohl udělat. Mohl by dnes ve sněmovně vystoupit a říci, že EET vlastně vůbec nechce, že za to může Bohuslav Sobotka jako premiér, který nese odpovědnost za celou vládu a všechny zákony, které prosadila.

Ještě nedávno by to dost dobře nešlo. Politik, ale ani žádný příčetný člověk by takový myšlenkový veletoč nemohl provést, aniž by to mělo výrazné konsekvence. V době post-truth to naopak může paradoxně přinést růst Babišových preferencí. O stávající podporovatele přijít nemůže (kvůli úspěšnému vrtění) a možná by se na jeho stranu vrátili živnostníci, kteří jej z velké části poslali do vlády. Vítejte v době post-truth a zvykejte si na její pravidla. Tedy spíše na absenci pravidel. Nejen pro Bohuslava Sobotku bude velmi obtížné takovému přístupu čelit