Erdogan se spojí s nacionalisty, aby si zajistil výhru ve volbách

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan Zdroj: CTK

Turecká vládní Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP) prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana uzavře alianci s nacionalisty ze Strany národní akce (MHP). V parlamentních a prezidentských volbách, které se budou souběžně konat v příštím roce, tak chce zajistit větší šanci Erdoganovi k opětovnému zvolení do čela země, informovala dnes agentura Reuters.

Erdogan, který je nesporným favoritem voleb, by si chtěl z prestižních důvodů zajistit nadpoloviční většinu hlasů už v prvním kole voleb. Spojením voličů AKP a MHP, která podpořila rozšíření jeho prezidentských pravomocí, by se mu to mělo podařit. V referendu z poloviny dubna loňského roku zvítězili s 51,4 procenty zastánci změny parlamentního systému na systém prezidentský.

Erdogan si ale hodlá vítězství v roce 2019 podle všeho zajistit i změnou v pravidlech hlasování. Podle jednoho z činitelů AKP už nebude propříště nezbytné, aby volební lístky vhazované do uren musely nutně nést razítko příslušné volební komise. Podle opozice i dalších pozorovatelů půjde o flagrantní porušení principů transparentních voleb, protože to usnadní volební podvody.

Ústřední volební komise už v loňském referendu uznala za platné i ty volební lístky a obálky, které nebyly řádně orazítkovány. Tento krok označila za protiprávní i Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), která průběh všelidového hlasování monitorovala.