Válka v Sýrii má novou frontu. Turecká armáda bombardovala cíle na severu země

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ČTK

Ilustrační foto
2
Fotogalerie

Turecká armáda v sobotu v severosyrském Afrínu, který ovládají kurdské milice YPG, zahájila pozemní operaci. Řekl to prezident Recep Tayyip Erdogan. Premiér Binali Yildrim pak oznámil, že oblast začalo bombardovat turecké letectvo. Moskva přijala informace o turecké vojenské operaci nazvané Olivová ratolest s obavami, ruská diplomacie vyzvala obě strany ke zdrženlivosti. Podle kurdských milic zahynulo při náletech šest civilistů a tři bojovníci.

Postup Ankary tak v syrské občanské válce otevřel novou frontu a zdůraznil rozpory mezi Tureckem a Spojenými státy - členy Severoatlantické aliance. Arabsko-kurdské milice varovaly, že operace posílí teroristickou organizaci Islámský stát (IS).

Pozice Moskvy ohledně vyřešení syrské krize je neměnná a je založena na zachování syrské územní integrity a respektování svrchovanosti země, uvedla ruská diplomacie. K dění v oblasti se vyjádřil i Franc Klincevič, první místopředseda branného výboru ruské Rady federace, tedy horní parlamentní komory. Moskva bude podle něj v OSN požadovat, aby Turecko akci zastavilo.

"Není to jen Sýrie, kdo bude požadovat zastavení té operace. Rusko její požadavek podpoří a poskytne Sýrii diplomatickou pomoc," řekl Klincevič agentuře RIA Novosti. Ruské ministerstvo obrany rovněž oznámilo, že z oblasti Afrínu, který se stal terčem vojenského zásahu, stáhlo své vojenské pozorovatele.

Současná ofenziva začala v pátek, kdy Turecko ze svého území zahájilo ostřelování Afrínu. V ostřelování armáda pokračovala v sobotu ráno a následně oznámila, že zasáhla pozice kurdské Strany demokratické unie (PYD), její ozbrojené složky YPG a Strany kurdských pracujících (PKK).

Podle mluvčího milic YPG v oblasti zasáhly turecké letouny město Afrín a několik dalších vesnic. Zahynulo šest civilistů a tři bojovníci, uvedl mluvčí Birusk Hasaka. Dalších 13 civilistů utrpělo zranění. Kurdské milice postup Ankary označily za "agresivní válku proti našim lidem v Afrínu". Terčem náletů se podle nich staly čtvrtě, kde žijí civilisté.

Turecko operaci brání s tím, že letectvo zasáhlo 95 procent cílů a že terčem útoků byly jen teroristé. Jak uvedl šéf turecké diplomacie Mevlüt Çavuşoglu, Ankara o vývoji v Afrínu informovala veškeré hráče zapojené do dění v Sýrii. Syrské vládě pak zaslala písemné prohlášení. Turecko podle ministra očekává, že jeho spojenci nebudou podporovat teroristické organizace.

Syrská vláda se nicméně proti tomuto prohlášení ohradila s tím, že je Ankara o vojenské operaci neinformovala. Syrské ministerstvo zahraničí Turecko za zahájení vojenské akce v Afrínu odsoudilo. Diplomacie nazvala operaci agresí a uvedla, že Afrín je "nedílnou součástí Sýrie"

V reakci na dění v Afrínu vyzvala ve společném prohlášení skupina prominentních akademiků lídry Ruska, Spojených států a Íránu, aby Turecku v útocích na YPG zabránili. Tureckou ofenzivu v Afrínu akademici označili za "evidentní projev agrese v regionu, kde je mír a jehož řízení je v souladu s demokratickými principy".

Spojené státy mají morální povinnost postavit se za kurdský lid, který výrazně pomohl v boji proti IS, pokračovali akademici. Prohlášení podepsal například politický aktivista a spisovatel Noam Chomsky.