Exšéf Tatry Ronald Adams chce po státu pět milionů

Phoenix představil šéf Tatry Ronald Adams

Phoenix představil šéf Tatry Ronald Adams Zdroj: ctk

Bývalý ředitel automobilky Tatra Ronald Adams chce za své trestní stíhání po České republice pět milionů korun. Policie Adamse obvinila kvůli tomu, že měl v roce 2009 údajně nabídnout tehdejšímu náměstku ministra obrany (a příštímu šéfovi resortu) Martinu Bartákovi dvacetimilionový úplatek. Korupce se však neprokázala a Městský soud v Brně Adamse loni v říjnu osvobodil. Státní zástupce se proti tomuto verdiktu neodvolal a rozsudek se tak stal pravomocným.

Obvinění, obžaloba a následný proces byly podle Adamsova vyjádření založeny na ryze účelovém trestním oznámení a nedůvěryhodných svědectvích.

„Soud jasně řekl, že ani policie, ani státní zástupce nebyli s to přesně určit, jakého skutku jsem se měl podle nich dopustit a jak k němu mělo dojít. Je nepochybné, že v takovém případě nemělo státní zastupitelství žádnou žalobu podávat. Veškeré ústrky a omezení, jimž jsem byl během vyšetřování, zadržení a soudního projednávání vystaven, včetně masivní publicity v českých i zahraničních médiích, tedy byly zbytečné a neoprávněné,“ tvrdí Adams a dodává, že české úřady poškodily jeho „osobní i profesní pověst“.

Proces a protiproces

Korunním svědkem proti Adamsovi byl již zmíněný Barták. Před brněnským soudem exministr obrany dosvědčil, že mu Adams během kraťounké rozmluvy ve veletržním stánku Tatry na zbrojařském veletrhu IDET prý povídal o speciálním firemním fondu s 20 miliony korun, které jsou určeny k navýšení objemu státní zakázky na dodej vojenských automobilů o další půlmiliardu korun. Tehdy to prý ještě za korupční nabídku nepovažoval, ovšem později si to prý rozmyslel a policie začala Adamse na základě politikova svědectví stíhat.

Adams vylíčil soudu vzájemné setkání úplně jinak. Na veletrhu vítal coby šéf představenstva důležité zákazníky, s Bartákem se podle svých slov jen pozdravil, potřásl mu rukou a pronesl pár zdvořilostních frází. Nic však prý po něm nechtěl a rozhodně nesliboval žádné peníze. Barták si podle něj vše vymyslel, a to proto, aby odvrátil podezření od své osoby. „Obžaloba proti mně je postavena na lžích, které předložil lhář,“ řekl tenkrát doslova. Soud nakonec uvěřil Adamsovi a obžalobu shodil ze stolu.

Pikantní na celé věci je fakt, že podezření z korupce čelí v paralelním a naruby obráceném procesu rovněž Barták sám. Úplatek v tomto případě politikovi nikdo nenabízel, naopak si prý o něj sám řekl vedení Tatry – žádal údajně pět milionů dolarů a sliboval za to, že vyřeší všechny obtíže, které státní zakázku hrozily zmařit. Mělo se tak stát už v únoru 2008 během Bartákovy cesty do Spojených států.

Policie Bartáka obvinila již v listopadu 2010 a proces stále ještě běží u Městského soudu v Praze.