Filip: Kauza Huawei je součástí konkurenčního boje vedeného z USA

Vojtěch Filip

Vojtěch Filip Zdroj: Blesk:MARTIN PŘIBYL

Předseda KSČM Vojtěch Filip jednal v uplynulých dnech během cesty do Číny se zástupci firmy Huawei, před jejímiž technologiemi před Vánoci varoval Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost. Filip plánuje schůzku s prezidentem Milošem Zemanem, kterého chce o výsledcích jednání informovat. Filip po návratu řekl, že spor o využívání technologií Huawei a ZTE v Česku má za umělou kauzu vyvolanou konkurenčním bojem vedeným ze Spojených států, ve kterém se čeští úředníci nedokážou vyznat.

„Firma Huawei je připravena v konkurenčním boji dál nabízet svoje služby, protože jde o technická zařízení. Jaký software si tam dáme, to je věcí našich společností,“ uvedl. Kauza podle něj svědčí o neschopnosti českých úředníků se konkurenčním boji vyznat. „Tohle vidím od pana (ředitele NÚKIB Dušana) Navrátila jako zlý úmysl, kterým chce přinutit, aby české firmy nakupovaly dražší zboží, když mohou nakupovat lepší a lacinější,“ uvedl.

S prezidentem, který NÚKIB kvůli varování kritizuje, se chce Filip setkat během příštího týdne. Termín zatím domluven nemá.

Společnost Huawei čelí v části západních zemích restrikcím kvůli obavám, že by telekomunikační zařízení mohlo být využito ke špionáži. Huawei takové obavy označuje za nepodložené. NÚKIB vedle obecného varování před softwarem i hardwarem Huawei a ZTE vydal metodiku, podle které by mohlo na 160 firem a úřadů kritické infrastruktury státu tyto firmy vyřadit z výběrových řízení. Ta se zatím většinou řídí nejnižší nabídkovou cenou, čemuž výrobky Huawei vyhovují.

Zeman už dřív varoval před odvetou Číny, kterou podle něj pocítí mimo jiné automobilka Škoda nebo investiční skupina PPF. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) se na něj s obavami obrátili zástupci Home Credit ze skupiny PPF.

Zakladatel Huawei Žen Čeng-fej, který se jen zřídka vyjadřuje pro média, se tento týden již dvakrát sešel s novináři. Na úterní schůzce se zahraničními žurnalisty se podle listu China Daily snažil rozptýlit obavy Západu, že firma představuje bezpečnostní riziko. Prohlásil, že případné žádosti čínské vlády o předání důvěrných informací o zahraničních zákaznících by podnik odmítl.

Ve čtvrtek Zeman v televizi Barrandov řekl, že se pokusí při své dubnové návštěvě Číny situaci zklidnit. Předpokládá, že o věci bude mluvit příští týden i s Babišem. Premiér už dříve řekl, že varování NÚKIB před technologiemi Huawei a ZTE vládu překvapilo, nebylo opřené o důkazy a úřad ho s nikým nekonzultoval. O absenci důkazů mluví i Zeman.