Zeman: Čína zrušila schůzku ministerstev zahraničí kvůli varování před Huawei

Huawei

Huawei Zdroj: profimedia.cz

Čína v reakci na varování před technologiemi čínské firmy Huawei v Česku zrušila schůzku ministerstev zahraničí a odložila bez udání náhradního termínu jednání mezivládní komise pro ekonomickou spolupráci, řekl prezident Miloš Zeman v televizi Barrandov. Prezident se chce sejít se šéfem Huawei, aby si vyjasnil situaci. Domnívá se, že varování je součástí obchodní války počítačových firem, dodal.

Zeman uvedl, že se pokusí při své dubnové návštěvě Číny situaci poněkud zklidnit. Předpokládá, že o věci bude mluvit s premiérem Andrejem Babišem (ANO) na schůzce v příštím týdnu.

Před používáním softwaru i hardwaru čínských společností Huawei a ZTE varoval Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Technologie těchto čínských firem podle úřadu představují bezpečnostní hrozbu. Zeman už dřív varoval před odvetou Číny.

Zrušení mezivládní komise pro ekonomickou spolupráci se podle Zemana dotkne minimálně 70 českých firem, jejichž zástupci s ním loni byli v Šanghaji na česko-čínském fóru. Už minulý týden prezident varoval před dopady čínské odvety za Huawei na čínské aktivity investiční skupiny PPF včetně Home Creditu a automobilky Škoda Auto. V ohrožení je podle Zemana také zhruba 8,5 miliardy korun, které Huawei plánovala investovat do budování vysokorychlostních telekomunikačních sítí 5G v Česku.

PPF ani Škoda Auto nechtěly výroky prezidenta komentovat. Babiš v reakci uvedl, že vláda nemá informace, že by Čína kvůli sporu o používání technologií Huawei a ZTE ve veřejné sféře přistoupila k nějakým sankcím. Později premiér upřesnil, že obavy o své podnikání v Číně v souvislosti se sporem o Huawei a ZTE vyjádřili na schůzce s ministryní průmyslu a obchodu Martou Novákovou (za ANO) zástupci Home Creditu.

Babiš také opakovaně uvedl, že předvánoční varování NÚKIB před technologiemi Huawei a ZTE vládu překvapilo, nebylo opřené o důkazy a úřad ho s nikým nekonzultoval. O absenci důkazů dnes znovu mluvil i Zeman.