Finanční analytický úřad povede Jiří Hylmar

Ministerstvo financí

Ministerstvo financí Zdroj: Tomeš Michael / E15

Ředitelem Finančního analytického úřadu (FAÚ) je ode dneška Jiří Hylmar, který vyhrál výběrové řízení, oznámilo ministerstvo financí. Řízením úřadu byl Hylmar pověřen od letošního března poté, co na vlastní žádost ve funkci ředitele skončil Libor Kazda.

Jednapadesátiletý Hylmar dosud působil jako zástupce ředitele FAÚ. Předtím pracoval od roku 2008 na ministerstvu financí v rámci Finančního analytického odboru, který prakticky zastával úkoly nynějšího FAÚ. V letech 1994 až 2007 se jako policista zabýval vyšetřováním ekonomické kriminality se specializací na praní špinavých peněz.

„Hylmar není v oboru žádným nováčkem. Naopak má rozsáhlé zkušenosti jak z práce na FAÚ, tak u specializovaného útvaru policie, kde vyšetřoval ekonomickou kriminalitu či praní špinavých peněz. Přesně takového odborníka v době provádění sankcí EU uvalených na Rusko dnes na FAÚ potřebujeme,“ uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

FAÚ plní funkci finanční zpravodajské jednotky pro Českou republiku. Cílem úřadu je boj proti praní špinavých peněz. Úřad vidí do všech účtů a asistuje při vyšetřování prakticky všech významných hospodářských kauz. Do konce roku 2016 působil jako součást ministerstva financí. Od ledna 2017 je samostatným správním úřadem.

V poslední době se úřad zaměřil na dodržování sankcí přijatých v souvislosti s ruským útokem na Ukrajinu. Od vypuknutí války na konci února zablokoval majetek několika ruských firem a Rusů, kteří figurují na sankčním seznamu.

Vláda v červnu schválila návrh novely, která má rozšířit pravomoci FAÚ vzhledem k mezinárodním sankcím. Státní orgány, Česká národní banka, policie i zpravodajské služby by nově měly mít povinnost poskytnout FAÚ informace nebo stanovisko kvůli řízení na základě zákona o provádění mezinárodních sankcí.