Havlíček: Firmy by mohly povinně testovat dvakrát týdně, otevření obchodů před Velikonocemi nečekejte

Karel Havlíček, ministr dopravy a průmyslu a obchodu nečeká, že by se vládní opatření příliš rozvolňovala před Velikonocemi. Testování ve firmách by mohlo probíhat dvakrát týdně.

Karel Havlíček, ministr dopravy a průmyslu a obchodu nečeká, že by se vládní opatření příliš rozvolňovala před Velikonocemi. Testování ve firmách by mohlo probíhat dvakrát týdně. Zdroj: ČTK

Testování zaměstnanců na koronavirus ve firmách by mohlo být podle vicepremiéra a mistra průmyslu a dopravy Karla Havlíčka (za ANO) povinné dvakrát týdně. Má o tom v pondělí jednat vláda. V současnosti mají firmy nad 49 zaměstnanců povinnost otestovat pracovníky jednou za týden. Havlíček to řekl v pořadu Partie televize Prima. Vicepremiér zároveň uvedl, že neočekává otevření obchodů před velikonočními svátky, tedy prvním dubnovým víkendem. Vláda podle Havlíčka nechce vyvolávat nefér očekávání.

Vláda rovněž uvažuje o tom, že by zavedla povinné testování i v nejmenších podnicích s deseti až 49 zaměstnanci. To by mohlo platit od pondělí za týden. „Vážně uvažujeme o tom, že by se to povinné testování provádělo dokonce dvakrát týdně a to proto, že antigenní testování má svůj význam zejména když se dělá pravidelněji,“ uvedl Havlíček s tím, že tento postup doporučují epidemiologové. Testování dvakrát týdně by mohlo být zavedeno zhruba za 14 dnů.

Na testy v současnosti stát firmám přispívá šedesát korun, jejich cena je ale podle předsedy opoziční ODS Petra Fialy 120 až 150 korun, což zejména pro menší podniky představuje velkou zátěž. Podle Havlíčka cena postupně klesá pod 100 korun a brzy se přiblíží šedesáti korunám. Vláda proto neuvažuje o zvýšení příspěvku, protože podle Havlíčka by se cena testů zastavila na této vyšší úrovni.

Podniky denně díky testům odchytí 2000 až 3000 nakažených, což je podle Havlíčka významný přínos. Vláda v současnosti neuvažuje, že by firmy zavřela, ale bude je nadále využívat jako součást systému testování.

Pozitivita testů v podnicích se zatím pohybuje mezi jedním a dvěma procenty. Jde zhruba o stejný výsledek jako v plošném antigenním testování populace. Celkově se v současnosti povinnost týká asi tří milionů pracovníků.

Havlíček současně prohlásil, že neočekává otevření obchodů před velikonočními svátky, tedy prvním dubnovým víkendem. Už dříve ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) uvedl, že po třech týdnech striktních opatření po 1. březnu bude možné uvažovat jen o uvolnění osobního pohybu, například pro sport mimo katastr obcí.

„Okresní lockdown nevím, jestli padne,“ řekl Havlíček o situaci po 21. březnu. Vláda podle něj bude zvažovat pouze drobné uvolnění v rámci pohybu osob.

Nouzový stav, na který jsou opatření navázaná, nyní platí do 28. března. K prodloužení bude vláda potřebovat souhlas Sněmovny. Nouzový stav v Česku platí nepřetržitě od loňského 5. října. Opozice žádá po vládě harmonogram rozvolňování, v uplynulém týdnu představila svůj návrh koalice Spolu.

Podle předsedy ODS Petra Fialy je třeba dát lidem představu, s čím mohou počítat v příštích měsících. Konkrétní parametry, na kterých by jednotlivé scénáře měly záviset, chce opoziční expertní Anticovid tým v pondělí konzultovat i s bývalým členem pracovní skupiny ministra zdravotnictví a děkanem Lékařské fakulty Ostravské univerzity Rastislavem Maďarem nebo bývalým národním koordinátorem testování Mariánem Hajdúchem.

Přísnější opatření, která zahrnují mimo jiné zákaz pohybu mimo okres kromě cest do práce, k lékaři či dalších vyjmenovaných výjimek, byla zavedena od 1. března. Povinné je také nošení respirátorů ve veřejných prostorách, v zaměstnání a venku v zastavěných územích. Tehdy politici hovořili, že by měla platit na tři týdny. V uplynulém týdnu ale Blatný i premiér Andrej Babiš (ANO) zmiňovali uvolnění nejdřív po Velikonocích.

Blatný už dříve uvedl, že plán zmírňování opatření chce předložit příští týden na jednání vlády. Už ho podle něj projednala epidemická skupina ministerstva zdravotnictví.