Heger: Řešíme, jak definovat bezpečný alkohol i vyšší zdanění

alkohol

alkohol Zdroj: ctk

Plošný zákaz prodeje tvrdého alkoholu byl správným opatřením, myslí si ministr zdravotnictví. Podle něj totiž není distribuční síť s otráveným alkoholem stále dobře prozkoumaná. "Začínáme diskutovat o tom, jak nadefinovat bezpečný alkohol," připustil ale ministr. Podle ministra Hegera je také otázkou, zda nezvýšit daně na alkohol, který je podle něj v Česku ve srovnání s jinými evropskými zeměmi stále poměrně levný.

Podle Hegera se všechny otravy dosud týkaly konzumace českých značek. Je tak možné, že by se zákaz v budoucnu netýkal kvalitního zahraničního alkoholu. Mluví se prý i o možném definování bezpečných lokalit. „Ale v nejbližších dnech to nebude, situace je stále vážná,“ dodal ministr.

Podle ministra existují tři možnosti, jak by se zákaz mohl uvolnit. „Díky počtu postižených se mohou zpřesňovat statistiky a dají pravděpodobnou možnost, že začneme to opatření omezovat z plošného na lokální nebo některé druhy alkoholu,“ uvedl Heger v diskusním pořadu televize Prima Family. Potřeba by podle něho bylo definovat mimo jiné to, jak přesně vypadají falešné kolky a etikety nebo, jak lidé poznají, že byly kolky použity opakovaně.

Podle vyjádření ministra v České televizi (ČT) si ale zatím nikdo netroufne říct, že bezpečný by mohl být třeba drahý zahraniční alkohol, který zraje několik let, jako je whisky. Vymezit hranici mezi bezpečným a nebezpečným alkoholem podle něj bude z právního hlediska velmi obtížné.

Další možností, jak zákaz uvolnit, je samozřejmě to, že se přestanou objevovat další otrávení lidé nebo se policii podaří objevit zdroj a následně zmapuje a vyčistí distribuční síť. Celoplošný zákaz prodeje alkoholu nad 20 procent ale bude podle ministra určitě několik dní trvat.

Nejčernější scénáře krizového plánu podle Hegera počítají s tím, že zákaz prodeje tvrdého alkoholu bude platit i několik měsíců. „Ale doufám, že to tak nebude,“ poznamenal v ČT ministr.

Tejc navrhuje možnost zavést pro prodejce lihovin licence

Opoziční poslanec Jeroným Tejc (ČSSD) v pořadu řekl, že by byl pro větší regulaci prodeje tvrdého alkoholu v Česku. Navrhuje mimo jiné omezení maximálního balení, v němž mohou být lihoviny prodávány. Zatímco nyní si lidé mohou koupit i šestilitrový barel, Tejc si myslí, že maximální balení by mělo být jeden nebo dva litry. Možností je podle něj také to, že by všichni prodejci lihovin včetně restaurací museli mít licenci.

Pro regulaci formou licencí ale není vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM), podle ní by se spíše měla sjednotit kontrola, na níž se dnes podílí více orgánů, především obchodní a potravinářská inspekce a také celní správa.

Podle ministra Hegera by současná tragédie mohla urychlit změny v legislativě, které by dostupnost alkoholu v Česku omezily.

Sobíšek: Hrozí přesun poptávky do zahraničí

„Zákaz prodeje na měsíc a víc by vedl ke ztrátám tuzemských likérek kvůli přesunu poptávky do zahraničí. Ztráty by mohly dosáhnout až řádu stamilionů korun, o řádově podobnou částku by přišel stát kvůli výpadku spotřební daně,“ uvedl pro E15.cz analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

„Pokud by mělo mít toto opatření delší platnost, zcela určitě budeme muset omezit či zastavit výrobu. Nelze dlouhodobě vyrábět na sklad s téměř nulovým odbytem,“ dodal pro E15.cz Zdeněk Chromý, místopředseda představenstva likérky Rudolf Jelínek.

Dlouhá prohibice by byla ještě tvrdší vůči . Pivo, víno a slabší likéry sice můžou část ztrát kompenzovat, právě z tvrdého alkoholu ale mají pohostinství nejvyšší ziskové marže.