Hnutí ANO bude řídit celkem šest velkých radnic, ČSSD polovinu

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš (vlevo) a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš (vlevo) a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Zdroj: CTK

Ve všech dvanácti krajských městech s výjimkou Liberce se už podařilo uzavřít koalice. Jistá jsou i jména primátorů. Nová zastupitelstva už některé zvolila – v Plzni Martina Zrzaveckého (ČSSD), v Ostravě Tomáše Macuru (ANO) a ve Zlíně Miroslava Adámka (STAN).

Hnutí Andreje Babiše, které zabodovalo v největších městech, může být v zásadě spokojeno. Kromě Prahy a Brna získají jeho volební lídři primátorská křesla v dalších čtyřech krajských metropolích. I když v žádné z nich nevyhrála, o špatném výsledku nemůže být řeč ani u ČSSD. Její zástupci budou řídit rady v Plzni, Jihlavě a Olomouci, kde vyšachovali vítězné ANO.

Babišovci skončili v opozici také v Hradci Králové. Jeho staronovým primátorem bude Zdeněk Fink z Hradeckého demokratického klubu, který se dohodl na spolupráci se socialisty, KDU-ČSL a TOP 09. Lépe dopadlo ANO v Karlových Varech a ve Zlíně, kde bude mít zástupce v radě.

Na druhé straně přání premiéra a předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky, aby vzniklo co nejvíce svazků kopírujících vládní uspořádání, vyslyšela jen tři krajská města. Socialisté, ANO a KDU-ČSL se spojili v Praze, Ostravě a Pardubicích. Co se týče účasti v koalicích zasedne hnutí majitele Agrofertu v devíti velkých radách a ČSSD shodně s lidovci v osmi.

Nejsložitější jednání vedli v Teplicích

Jasno stále není v Liberci. Přestože se na severu Čech domluvili ANO, Starostové pro Liberecký kraj, ČSSD a TOP 09, o primátorovi ještě debatují.

Jednání naopak skončila rovněž ve všech zbývajících statutárních městech. Asi nejsložitější byla v Teplicích, kde pravděpodobně vznikne koalice ODS, ČSSD a hnutí Moje Teplice – TOP 09. Tu by měli podpořit ještě někteří zastupitelé, kteří kandidovali za jiná uskupení. Primátorem má být i v dalším volebním Jaroslav Kubera (ODS), který lázeňské město vede už dvě desítky let.

Sociální demokraté budou řídit rady v Plzni, Jihlavě a Olomouci, kde vyšachovali vítězné ANO Andreje Babiše.