Hrad mohl skartovat tajnou zprávu o Vrběticích, prověřuje policie

Prezidentův kancléř Vratislav Mynář a mluvčí Jiří Ovčáček.

Prezidentův kancléř Vratislav Mynář a mluvčí Jiří Ovčáček. Zdroj: Profimedia.cz

Policie prověřuje, zda prezidentská kancelář skartovala tajnou zprávu o zapojení ruských tajných služeb do výbuchu v muničním areálu ve Vrběticích na Zlínsku. S odkazem na tři nejmenované zdroje o tom dnes informovaly Český rozhlas - Radiožurnál a server Respekt.cz. Detektivové podle nich na skartaci dokumentu narazili při prověřování, zda se s tajnou zprávou na Hradě neseznamovali lidé bez bezpečnostní prověrky. Policie informaci médií nekomentovala.

Na skartaci tajné zprávy Bezpečnostní informační služby (BIS) o vyšetřování výbuchů ve Vrběticích přišli detektivové, kteří chtěli z dokumentu odebrat otisky prstů nebo stopy DNA, uvádějí Radiožurnál a Respekt. Podle jejich zdrojů pracovníci odboru analytiky Kanceláře prezidenta republiky (KPR) kriminalistům řekli, že zpráva byla zničena na konci loňského listopadu. "Ke skartaci se asi omylem připletl dokument v utajovaném režimu D (důvěrné), a to zpráva o Vrběticích," uvedl zdroj z prezidentova okolí.

Vedoucí KPR Vratislav Mynář nezpochybnil, že Hrad dokumenty skartoval, z jakého důvodu se tak stalo, nevysvětlil, uvádějí Radiožurnál a Respekt. Mynář podle nich zároveň odmítl, že by někdy četl materiály, k nimž nemá bez bezpečnostní prověrky přístup. „Máte zajímavé informace. Jelikož já tento druh adrenalinového sportu v podobě nezákonných úniků bezpečnostních informací nepěstuji, neboť ctím zákony České republiky, na Vaše dotazy ani náznakem odpovídat nebudu,“ napsal Radiožurnálu kancléř.

V pátek KPR uvedla, že 21. ledna na Hrad přišla trojice příslušníků NCOZ. "Při této příležitosti se seznámili s konkrétními daty, o nichž KPR dosud veřejně neinformovala," uvedla kancelář. V pátek se podle ní na Hrad obrátila redaktorka Českého rozhlasu s žádostí o potvrzení některých z těchto informací. "Příslušné instituce by měly věnovat pozornost nezákonným únikům neveřejných a utajovaných informací od orgánů činných v trestním řízení a zpravodajských služeb," napsal v pátek Hrad.

Vedoucí bezpečnostniho odboru KPR Jan Novák pouze obecně uvedl, že likvidaci starých spisů provádějí vždy pověření lidé a o skartaci je vyhotoven písemný protokol. "Skartovány jsou písemnosti z předchozích let v řádu stovek čísel jednacích," dodal. Jestli zlikvidováním dokumentu Pražský hrad neporušil zákon, bude zřejmě řešit policie, uvedly Radiožurnál a Respekt.

Tajnou zprávu o údajném podílu Ruské vojenské zpravodajské služby GRU dostal prezidentská kancelář loni v dubnu krátce předtím, než informace zveřejnila vláda. Web Deník N loni v květnu uvedl, že dokument ležel na Hradě deset dní, než se s ním seznámil prezident Miloš Zeman.

Vrbětice zasáhly v roce 2014 dvě exploze. Při výbuchu prvního ze skladů v říjnu 2014 zemřeli dva lidé, druhý sklad explodoval v prosinci téhož roku. V polovině loňského dubna tehdejší premiér Andrej Babiš (ANO) oznámil, že české bezpečnostní složky mají důvodné podezření na zapojení příslušníků ruské vojenské tajné služby GRU do výbuchů. Kauza vedla k vážné diplomatické roztržce mezi Českem Ruskem a vzájemnému vypovídání diplomatů. Rusko účast svých agentů na explozích popírá.