Ideální čas aktivovat článek 66, usnesl se Senát. Babiš zachránil Zemanovi život, uvedl člen komise

Zdeněk Hraba

Zdeněk Hraba Zdroj: ČTK

Senátoři o zdraví prezidenta Miloše Zemana (18. 10. 2021): Zleva Václav Láska, Miloš Vystrčil a Jiří Růžička
Senátoři o zdraví prezidenta Miloše Zemana (18. 10. 2021)
3
Fotogalerie

Nastal čas na ktivaci článku 66 ústavy, shodla se jednomyslně senátní komise pro ústavu a parlamentní procedury na základě informací Ústřední vojenské nemocnice. „Doporučujeme stanovit harmonogram kroků k tomu, že prezident republiky nemůže vykonávat svou funkci,“ řekl pedseda komise Zdeněk Hraba na úterní konferenci. Podle šéfa ODS Petra Fialy si sněmovna a senát si před předpokládaným listopadovým rozhodnutím o převodu pravomocí prezidenta vyžádají další zprávu z Ústřední vojenské nemocnice, že Miloš Zeman nadále nemůže vykonávat povinnosti hlavy státu.

„Senát by měl být první komorou, která o tom bude jednat a rozhodovat. Senát tím dává právo veta poslanecké sněmovně,“ řekl předseda senátní komise Zdeněk Hraba.

Podle místopředsedy senátní komise Michaela Canova okolnosti nasvědčují tomu, že premiér Andrej Babiš během své návštěvy v Lánech o povolebí neděli sehrál v dění kolem prezidenta zásadní úlohu. „Já si myslím, že Babiš v tu neděli zachránil Zemanovi život,“ vyjádřil se Canov. Zeman byl krátce po Babišově návštěvě převezen do nemocnice.

Kancelář prezidenta republiky: Jaká je její organizace a jakou plní funkci? Jak Hrad hospodaří?

Senátoři mimo jiné diskutovali i o tom, kdy a jakým mechanismem bude možné prezidentovi pravomoci navrátit, pokud se jeho zdravotní stav zlepší. „Je potřeba souhlasu Poslanecké sněmovny i Senátu. Pokud by se usnesla i jen jedna z komor, že už není nutný článek 66, pak by nebyl aplikován. Stačí usnesení jedné z komor, pokud by se prezident uzdravil,“ vysvětlil Hraba. „Naprostá většina našich členů bude hlasovat o aktivaci článku 66,“ uvedla členka komise Miroslava Němcová. 

Sněmovna a senát si před předpokládaným listopadovým rozhodnutím o převodu pravomocí prezidenta na ostatní ústavní činitele vyžádají další zprávu z Ústřední vojenské nemocnice, že Miloš Zeman nadále nemůže vykonávat povinnosti hlavy státu. Uvedl to předseda ODS a kandidát na budoucího premiéra Petr Fiala. Podle něj se na tom shodli předsedové parlamentních stran na dnešní schůzce s vedením Senátu.

Sněmovna by podle Fialy o aktivaci článku 66 neměla rozhodovat hned na ustavující schůzi, která se plánuje na 8. až 10. listopadu, ale až na schůzi následné. Senát o věci rozhodne pravděpodobně 5. listopadu, uvedl Hraba.

„Shodli jsme se na tom, že ta situace je velmi vážná a s vysokou mírou pravděpodobnosti bude vyžadovat řešení ze strany sněmovny a senátu,“ uvedl Fiala. Výkon prezidentských pravomocí bude potřeba zajistit v období demise současné vlády Andreje Babiše (ANO) a jmenování vlády nové. Těchto kroků by se měl zhostit budoucí předseda sněmovny, dodal Fiala.

O další zprávu by podle Fialy znovu požádal předseda senátu Miloš Vystrčil (ODS) ředitele ÚVN a Zemanova ošetřujícího lékaře Miroslava Zavorala. Ten v pondělí na dotaz senátu napsal, že Zeman nyní není ze zdravotních důvodů schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti. Možnost, že by se tato situace v následujících týdnech změnila, hodnotí Zavoral jako málo pravděpodobnou.

Přebírání pravomocí prezidenta a pravidla voleb

Video placeholde
• Videohub