Kancelář prezidenta republiky: poskytuje servis hlavě státu, spravuje Pražský hrad i lánský zámek

Pražský hrad, sídlo Kanceláře prezidenta republiky

Pražský hrad, sídlo Kanceláře prezidenta republiky Zdroj: Blesk:Jan Vilimek Jan Vilímek

Pražský hrad, sídlo Kanceláře prezidenta republiky
Prezidentský salónek, kde hlava státu přijímá návštěvy a předává jim dary
Takto jedí politici, prezidenti a zahraniční delegace. Na stolech jsou sklenice z českého skla a jídlo se podává v českému porcelánu. Uprostřed fotografie se nachází dobový porcelán, ze kterého jedl už Tomáš Garrigue Masaryk nebo třeba Emil Hácha.
4
Fotogalerie

Kancelář prezidenta republiky sídlí na Pražském hradě, který je od vzniku Československa sídlem hlavy státu. Původní československá prezidentská kancelář vznikla v roce 1919, po rozpadu Československa na ni navázala česká prezidentská kancelář, zřízená oficiálně 24. března 1993. V čele Kanceláře prezidenta republiky stojí vedoucí, neoficiálně zvaný kancléř, kterým je od roku 2013 Vratislav Mynář.

Kancelář zabezpečuje řadu činností, které s sebou přináší prezidentský úřad, spravuje hradní areál, zabývá se protokolárními záležitostmi a má i vlastní politický odbor.

Podle zákona zřizuje Kancelář prezidenta republiky pro správu majetku příspěvkové organizace. V současnosti jsou dvě: Správa Pražského hradu (stará se o provoz Pražského hradu a zámku v Lánech) a Lesní správa Lány, která hospodaří v lánské oboře.

Kancelář prezidenta republiky je rozpočtovou organizací a ve státním rozpočtu má vyčleněnu zvláštní kapitolu. Rozpočet Kanceláře prezidenta republiky pokrývá kromě samotné prezidentské kanceláře také Správu Pražského hradu a Lesní správu Lány. V posledních letech čerpá ze státního rozpočtu výrazně více peněz než dříve. Zatímco za éry Václava Klause hospodařila s přibližně 350 miliony korun ročně, v rozpočtu na rok 2017 měla vyčleněno 438 milionů a pro rok 2018 v ní bylo 500 milionů korun. Vloni Kancelář prezidenta republiky vynaložila ze státního rozpočtu 654,4 milionu korun, což bylo proti schválenému rozpočtu o 235 milionů korun víc. Za navýšením rozpočtu stály hlavně dopady pandemie covidu.

Miloš Zeman a jeho nejdůležitější okamžiky

Video placeholde
• Videohub

Pro příští rok by měla mít Kancelář prezidenta republiky nižší rozpočet, než má letos, a to kvůli úbytku peněz z evropských fondů určených na projekt podpory biodiverzity v lánské oboře. Rozpočet kanceláře by příští rok měl činit 420,1 milionu korun, což asi o 2,7 milionu méně než letos. Běžné výdaje prezidentské kanceláře mají zůstat na stejné úrovni jako loni a budou činit 134 milionů korun. Správa Pražského hradu má dostat provozní dotaci 211 milionů korun a Lesní správa Lány 23 milionů korun. Na investice v Lánech má jít 21,8 milionu korun.

Vloni v listopadu zveřejnila Kancelář prezidenta republiky platy devíti vedoucích pracovníků od roku 2016. Podle tabulky měl například kancléř prezidenta Vratislav Mynář v roce 2019 čistý plat 1,2 milionu korun ročně, na odměnách dostal dalších 733 430 korun.

Součástí Kanceláře prezidenta republiky jsou dva specializované archivy, Archiv Kanceláře prezidenta republiky a Archiv Pražského hradu.

Vedoucího kanceláře jmenuje prezident, v prezidentově pravomoci je vedle toho stanovit vnitřní organizaci Kanceláře prezidenta republiky a jmenovat její vedoucí pracovníky. Vedoucí Kanceláře prezidenta republiky řídí a kontroluje činnost kanceláře a odpovídá za ni. Schvaluje vnitřní předpisy kanceláře, předkládá návrh rozpočtu kapitoly kanceláře, zřizuje podřízené příspěvkové organizace a schvaluje jejich organizaci. Vedoucí Kanceláře prezidenta republiky přímo řídí sekci vnitřní a kabinet vedoucího kanceláře.

Kancelář prezidenta republiky se organizačně dělí na tři hlavní sekce: sekci vnitřní, sekci zástupce vedoucího kanceláře a sekci administrativní. Pod vnitřní sekci spadá například Sekretariát prezidenta republiky, Odbor tiskový, Odbor zahraniční, Oddělení mezinárodních vztahů, a také Správa pražského hradu a Lesní správa Lány. Pod sekci zástupce vedoucího kancléře spadá mimo jiné Odbor památkové péče či Odbor legislativy a práva. A v sekci administrativní se mimo jiné nachází Odbor bezpečnostní a Oddělení styku s veřejností.

Ve funkci vedoucího kanceláře se od roku 1989 vystřídalo sedm mužů. Půl roku stál v čele Kanceláře prezidenta republiky někdejší advokát disidentů Josef Lžičař, v červenci 1990 se stal kancléřem Karel Schwarzenberg. Toho vystřídal v srpnu 1992, již po abdikaci Václava Havla, exministr obrany Luboš Dobrovský. Po jeho odchodu na ambasádu v Moskvě nastoupil Ivan Medek. Pátým šéfem Havlovy kanceláře se v lednu 1999 stal někdejší šéf České televize Ivo Mathé. Za Václava Klause (2003 až 2013) byl vedoucím Kanceláře prezidenta republiky Jiří Weigl, Miloš Zeman si za šéfa kanceláře vybral Vratislava Mynáře.