Inflace se ustálila na dvou procentech, potraviny v Česku zlevňují nejrychleji ze všech zemí EU

Inflace

Inflace Zdroj: e15 (Midjourney)

Meziroční růst spotřebitelských cen zůstal v březnu na dvou procentech, stejně jako v únoru, oznámil Český statistický řad. Spotřebitelské ceny tak už dva měsíce odpovídají inflačnímu cíli České národní banky. 

„Už nejspíš můžeme říci, že se inflace po divokém dvouletém období ustálila kolem dvouprocentního cíle ČNB,“ uvedl Daniel Janeček ze strategického poradenství PwC Česká republika. „Bude zajímavé sledovat, jestli to na květnovém zasedání bankovní rady přiměje centrální bankéře k dalšímu výraznému snížení úrokových sazeb, například o půl procentního bodu,“ dodal.

Také podle hlavního ekonoma BHS Štěpána Křečka inflační vlna již definitivně skončila. „Potraviny v České republice dokonce zlevňují nejrychleji ze všech zemí Evropské unie,“ říká.

Oproti loňskému březnu si lidé museli připlatit zejména za bydlení, stravování a ubytování. Nájmy bytů zdražily o víc než sedm procent, výrobky a služby pro běžnou údržbu bytu o 4,6 procenta. Za vodné a stočné lidé zaplatili meziročně zhruba o desetinu více. Elektřina zdražila oproti loňskému březnu o víc než 13 procent a teplá voda o tři procenta. Ceny zemního plynu naopak klesly o 5,2 procenta a tuhých paliv o 4,4 procenta.

Ceny klesly pouze u potravin a nealkoholických nápojů, zato však výrazně. Drůbeží maso bylo oproti loňskému březnu levnější o 16,4 procenta a polotučného trvanlivého mléka o 26,6 procenta. Za vejce platili lidé o téměř 28 procent méně a cena cukru klesla o více než 22 procent. Ceny mouky byla nižší o 27,8 procenta.

Srovnání inflace: Jak si stojí Česko globálně a v rámci Evropy?

Jaká je aktuální inflace v ostatních státech ve světě? Kde je inflace nejvyšší a naopak nejnižší? Projděte si náš článek, mapy a infografiky.

Celkově ceny zboží v březnu meziročně vzrostly o 0,1 procenta. Služby zdražily o 5,4 procenta.

Meziměsíčně se inflace pohnula jen nepatrně, o 0,1 procenta, a to hlavně kvůli zdražení dálničních známek a paliv.