Já a ruský agent? Nejdál na východě jsem byl na Slovensku, říká šéf bezpečnostního výboru z SPD

Rozhovor s Tomiem Okamurou

Rozhovor s Tomiem Okamurou Zdroj: Filip Čermák

Tomio Okamura
Tomio Okamura a Radim Fiala
3
Fotogalerie

Zvolení Radka Kotena (SPD) předsedou bezpečnostního výboru sněmovny se neobešlo bez kontroverzí. Část médií upozorňovala na Kotenovy aktivity na Facebooku, jež mají svědčit o jeho příliš velké náklonnosti k Rusku. „Do skupin si vás může přidat kdokoliv, pokud jste sledovaná osoba,“ reaguje Koten, který byl mimo jiné aktivní ve skupině s názvem Chceme pryč z NATO a EU - Rusko je náš opravdový Přítel.

Kotenovu argumentaci podpořil na tiskové konferenci po volbě místopředsedů sněmovny také šéf SPD Tomio Okamura. „Naše názory jsou ty, které vám sdělíme zde na tiskové konferenci a ne to, že si nás někdo přidá do nějaké skupiny,“ reagoval Okamura.

Vyjádřil se i k falešným profilům své osoby i hnutí SPD. „Myslím, že někteří z nich jsou i novináři,“ řekl pobaveně. Současně odmítnul, že by měl Koten v čele bezpečnostního výboru představovat kvůli svým postojům riziko. „Já vím, že Kalouskův Demokratický blok o nás neustále říká, že jsme bezpečnostní riziko. Já si myslím, že tím je pan Kalousek,“ řekl Okamura.

„Opravdu nejsem ruský agent,“ doplnil Koten s tím, že v Rusku ani nikdy nebyl. "Nejdál na východě jsem byl na Slovensku," sdělil poslanec.

Mezi priority bezpečnostního výboru označil azylovou politiku, držení zbraní v České republice, oblast vězeňství, kybernetickou bezpečnost a zákon o nakládání se vzorky DNA u policie České republiky.