Jourové se pootevřela vrátka k fondům

Věra Jourová

Věra Jourová Zdroj: CTK

Šance úřadující ministryně pro místní rozvoj Věry Jourové na post eurokomisařky pro regionální politiku stoupají. Dosavadní komisař pro přidělování unijních dotací, opět nominovaný Rakušan Johannes Hahn, vyjádřil na pondělní schůzce s designovaným šéfem komise Jeanem-Claudem Junckerem zájem o politiku soudržnosti, hospodářskou soutěž a dopravu. Podle zdrojů E15 by nicméně dal přednost dopravě, již má v rukou místopředseda komise, Estonec Siim Kallas.

Další uchazeči o „rezort“, v němž se bude do roku 2020 rozdělovat 352 miliard eur, nejsou známi.

Jourová by se měla setkat s Junckerem příští čtvrtek. „Schůzka v příštím týdnu ještě není potvrzena, setkání s panem Junckerem však považuji za klíčové. Pro získání portfolia musíme intenzivně vyjednávat, bude probíhat řada jednání na úrovni premiéra, vicepremiéra, velvyslanců a dalších. Jsem přesvědčena, že šanci na portfolio regionální rozvoje máme, a udělám maximum možného pro jeho získání,“ řekla deníku E15 Jourová.

Juncker se zatím nevyjádřil

Česko by mělo dostat v této sedmiletce 20,5 miliardy korun. V Evropské komisi ale platí, že komisař nesmí „kopat“ za svou zemi. „Srdeční volba“ Jourové jsou regionální rozvoj, vztahy institucí, popřípadě by se podle svých slov nebála ani dopravy či průmyslu. Jak budou jednotlivé odpovědnosti v unijní exekutivě vypadat, se zatím Juncker nevyjádřil.

Na Jourové se po více než měsíci a půl shodla koaliční rada. ČSSD přestala trvat na exministru financí Pavlu Mertlíkovi, hnutí ANO předtím vzdalo misi exkomisaře Pavla Teličky. Sociální demokraté získali za svůj souhlas příslib zvýšení prostředků na sociální výdaje o 750 milionů korun a vyššího růstu minimální mzdy o 700 korun. Ministryně Jourová označila nominaci za obrovskou čest a závazek. A dala najevo, že by se též ráda pokusila o stmelení české komunity v unijních institucích.