Jsme součástí EU, chce Telička vštípit lidem. Domlouvá i Babišovi

Pavel Telička a Andrej Babiš ve volebním štábu ANO

Pavel Telička a Andrej Babiš ve volebním štábu ANO Zdroj: ČTK

Místopředsedkyně hnutí ANO Věra Jourová (čtvrtá zleva) představila 24. února v Praze kandidáty hnutí pro volby do Evropského parlamentu. Zleva Petr Ježek, Dita Charanzová, Pavel Telička, Martina Dlabajová a Ivan Jančárek.
Pavel Telička
Kandidát hnutí ANO pro volby do Evropského parlamentu Pavel Telička
Telička
Andrej Babiš
11
Fotogalerie

Proti populismu a zkratkovitosti v české debatě o Evropské unii hodlá bojovat europoslanec Pavel Telička. V následujících měsících plánuje objíždět krajská a okresní města a s lidmi o nadnárodním celku debatovat. 

Podle jeho zkušeností z diskuzí s občany krajní názory volající po vystoupení z EU slábnou. „Diskuze má smysl. Chci, abychom si konečně uvědomili, že jsme součástí Unie a že jí můžeme ovlivňovat,“ řekl poslanec Evropského parlamentu novinářům ve své kanceláři u Staroměstského náměstí. „Obrázek, že se Unie rozpadá a nefunguje, není trefný. V zásadě funguje dobře a náš každodenní život to potvrzuje.“

Česká republika podle Teličky nedokáže v Bruselu projevit iniciativu, je jen reaktivní a defenzivní. V otázkách EU podle něj na politické scéně i u občanů panuje „blbá nálada, která je do značné míry legitimní.“ S některými úkoly jako migrační nebo řeckou krizí se podle něj kvůli nižší akceschopnosti nedokázala vypořádat.

Právě vztah k Evropské unii se v poslední době stal předmětem sporů mezi Teličkou a Andrejem Babišem, které ministr financí potvrdil serveru Seznam.

Telička při setkání s novináři zprávy o míře rozepří mírnil. Jeho konzultace o evropské problematice prý na ministra financí mají vliv. „Kdybych ten pocit neměl, tak už bych dnes asi házel flintu do žita. Já tam ty posuny ale vidím,“ řekl Telička. Je podle něj třeba rozlišovat mezi Babišovými provokativními postoji vůči Unii v Česku a tím, co říká v Bruselu. Ministra financí pak oceňuje za jeho snahy o prosazení obráceného zdanění (DPH daní příjemce zboží nebo služeb – pozn. red.) na evropské úrovni. 

Skutečných lídrů, kteří jsou schopní se vyhnout populismu, je ale v EU podle Teličky málo. Jedním z nich je pro něj Angela Merkelová. „U nás populární není a já sám mám proti ní některé výhrady především v migračních otázkách. Lídrů jako je ona, ale v Evropě mnoho není,“ doplnil europoslanec.