Jsme v ekonomické válce s Ruskem, prohlásil Stanjura. Poslanci schválili státní rozpočet

Ministr financí Zbyněk Stanjura

Ministr financí Zbyněk Stanjura Zdroj: ČTK / Šimánek Vít

Prezident republiky Miloš Zeman před několika týdny vystoupil k rozpočtu v Poslanecké sněmovně.
2
Fotogalerie

Rozpočtové provizorium je téměř u konce. Poslanci ve čtvrtek po krátké debatě schválili ve třetím čtení 99 hlasy návrh státního rozpočtu pro tento rok se schodkem 280 miliard korun. Zbývá podpis prezidenta, který tím ukončí více než dva měsíce trvající rozpočtové provizorium. Zákonodárci na návrh kabinetu Petra Fialy (ODS) odsouhlasili přesuny peněz mezi kapitolami tak, aby měla vláda k dispozici více peněz na řešení dopadů války na Ukrajině. 

„Jsme v hybridní a ekonomické válce s Ruskem. A to všechno musíme zohledňovat v těchto dnech, týdnech a měsících.“ řekl na plénu sněmovny ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), podle kterého je třeba z připraveného rozpočtu vyčlenit peníze na řešení dopadů války. 

Sněmovna přidala prostřednictvím vládních pozměňovacích návrhů miliardu korun ministerstvu obrany, peníze půjdou na nákup ručních zbraní od České zbrojovky. Další miliardu a půl získá ministerstvo vnitra na řešení migrační krize. Tři sta milionů korun si navíc rozdělí ministerstva zahraničí a vnitra na humanitární pomoc Ukrajině. Přesuny podpořili i opoziční poslanci za ANO.

Sněmovna kromě toho na návrh vlády odebrala kvůli úsporám peníze takzvaným chráněným kapitolám v celkové výši 109 milionů korun korun. Pražský hrad přijde o 22 milionů, sněmovna o 39 milionů a Senát o 17 milionů korun. Kromě toho vládní poslanci prosadili odebrání milionové dotace Českému svazu bojovníků za svobodu, jehož předsedou je kritizovaný Jaroslav Vodička. Pozměňovací návrhy opozice koaliční poslanci zamítli.

Opoziční ANO a SPD kritizovaly vládu, že neřeší problém s vysokými cenami pohonných hmot i energií. Zrušení povinného přimíchávání biosložky do benzinu a nafty není podle bývalého premiéra Andrej Babiš (ANO) správným řešením. Poslanec varoval, že Česko kvůli tomu bude muset nakoupit o 690 tisíc tun ropy navíc. „Vy jste včera rozhodli, že dáte Putinovi čtrnáct miliard,“ prohlásil Babiš. Rozpočet je podle něj překonaný a má podhodnocené příjmy.

Stanjura už avizoval, že bude opravdu potřeba novela letošního státního rozpočtu a to zejména kvůli válce na Ukrajině. Česká republika již darovala zbraně v hodnotě stovek milionů korun ukrajinskému vojsku. Další miliardy spolkne řešení migrační vlny, do země přišlo už více než 150 tisíc uprchlíků z Ukrajiny, zejména žen a dětí. Opozice upozornila, že dodatečné výdaje budou třeba i ve zdravotnictví a školství.

Video placeholde
Rekordní částky na pomoc Ukrajině. Kam se obrátit, když chcete pomoci • Videohub