Firmy, které nechtějí obchodovat s Ruskem. Končí i Amazon, Sony a Nintendo

McDonald's v Rusku zavírá všechny restaurace. Lidé na poslední chvíli nakupují hamburgery.

McDonald's v Rusku zavírá všechny restaurace. Lidé na poslední chvíli nakupují hamburgery. Zdroj: Profimedia

McDonald's v Rusku zavírá všechny restaurace. Lidé na poslední chvíli nakupují hamburgery.
Apple
Nike
Ekologičtější adidas Stan Smith
Google
6
Fotogalerie

Rusko se kvůli invazi na Ukrajinu musí vypořádat s vysokými sankcemi ze Západu. Jedná se o jedny z nejvyšších v historii. Svou troškou do mlýna se rozhodly přidat mnohé nadnárodní společnosti, ale i firmy, které nějakým způsobem v Rusku figurují. Deník E15 přináší přehled firem, které se rozhodly v Rusku skončit nebo pozastavit svou činnost, dokud země invazi na Ukrajinu nevzdá.

Seznam firem, které odmítají obchodovat s Ruskem, neustále narůstá a týká se i řady českých společností, ať už z oblasti technologií, logistiky, energetiky nebo bankovnictví.

Technologie

Apple Pay a Google Pay

Mobilní peněženky a elektronický platební systém od firem Apple a Google ukončily svou činnost v Rusku. Ruští občané tak nyní nemohou tyto služby využívat. 

Visa a MasterCard

Americká společnost Visa provozuje největší světovou síť elektronických plateb, správu plateb mezi finančními institucemi, obchodníky, spotřebiteli, podniky a orgány státní správy. Stejně tak i americká společnost MasterCard. Obě ukončily v Rusku poskytování svých služeb. Nedotkne se to však karet vydaných ruskými bankami v Rusku. 

Microsoft 

Softwarový gigant, který se zabývá vývojem, výrobou, licencováním a podporou široké škály produktů a služeb, jež jsou spjaté především s počítači, se rozhodl pozastavit prodej svých produktů a služeb v Rusku. Dotkne se to uživatelů operačního systému Windows či hráčů s konzolí Xbox. 

SWIFT – Co znamená tato matka všech sankcí pro Rusko

Video placeholde
• Videohub

Apple 

Firma se specializuje na hardware a software. V současnosti se jedná o společnost s nejvyšší tržní hodnotou na světě. Známá je především svými mobilními telefony iPhone, ale i počítači Mac a iPady. Tyto výrobky budou v Rusku nedostupné. 

Samsung 

Samsung se skládá z několika mezinárodních společností, včetně Samsung Electronics, světově největší elektronické společnosti, Samsung Heavy Industries, jednoho z největších světových stavitelů lodí a Samsung Engineering & Construction, vedoucí globální stavitelské společnosti.

Panasonic

Panasonic Corporation je japonská firma vyrábějící elektroniku.

Nokia 

Firma Nokia je největším světovým producentem infrastruktury pro telekomunikační sítě.

Dell

Americká nadnárodní společnost, která působí v oboru informačních technologií a prodává především počítače. Patří mezi největší technologické společnosti na světě.

Google 

Google je americká technologická společnost založená v Kalifornii. Společnost je známá především díky svému internetovému vyhledávači. Google přestal prodávat online reklamu v Rusku, což se týká i platformy YouTube.

Disney

Je americký nadnárodní mediální a zábavní konglomerát. Založili ho bratři Walt a Roy Disneyovi jako původně animované studio Disney Brothers Studio, později Walt Disney Productions. Brzy se The Walt Disney Company stala jedním z největších hollywoodských studií. Nyní se jedná i o streamovací platformu. 

Warner Bros

Firma patří k největším světovým producentům filmových a televizních děl.

Sony

Japonská mezinárodní korporace, která se zaměřuje především na elektroniku, videohry a herní konzole pozastavila v zemi mimo jiné prodej konzolí Playstation a dalších titulů, stejně tak i eshop Playstation Store.

Nintendo

Videoherní společnost a výrobce herní konzole Nintendo Switch poszastavila export do Ruska. Ruští zákazníci navíc nemohou využívat její eshop, neboť poskytovatel plateb se rovněž stáhl z Ruska.

Netflix

Placená streamovací služba, která nabízí filmy a seriály online. 

EA

Výrobce a distributor videoher. Nejúspěšnějšími produkty společnosti jsou Need for Speed, Medal of Honor, The Sims a také Harry Potter.

Activision-Blizzard

Výrobce a distributor videoher. Mezi nejúspěšnější produkty patří značky Call of Duty, Diablo, World of Warcraft, Overwatch anebo Starcraft.

Take-Two

Výrobce a distributor videoher. Spadá pod něj mimo jiné i společnost Rockstar Games, která je zodpovědná za populární značku GTA.

Ubisoft

Výrobce a distributor videoher. Jeho týmy mají na svědomí značky jako Far Cry a Assassin's Creed.

Epic Games

Videoherní společnost specializující se na vývoj populárního Unreal Enginu a provozu virtuálního herního obchodu Epic Game Store. Tvůrci populární hry Fortnite.

AMD

Americká hardwarová společnost působící na celosvětovém trhu, a především výrobce čipů. To znamená, že obě země, Rusko i Bělorusko, jsou nyní odříznuty od globálních dodávek nejnovějších technologií pro spotřebitele i datová centra.

Intel 

Stejně tak největší světový výrobce polovodičových obvodů a dalších zařízení Intel přestal do Ruska a Běloruska dodávat veškeré své produkty. 

Ericsson 

I švédský výrobce komunikačních technologií přestane dodávat své výrobky ruským zákazníkům.

Airbnb a Booking.com

Rusové si už také nepronajmou ubytování prostřednictvím Airbnb či Booking.com. 

Dopravci a logistika

Airbus a Boeing 

Největší výrobci letadel zastavili technickou podporu a dodávky náhradních dílů. Ruské aerolinky mají tři čtvrtiny strojů v pronájmu, polovinu z nich od evropských společností, které mohou díky uvaleným sankcím stroje zabavit. Aeroflot proto od úterý zastavuje všechny lety do zahraničí vyjma Běloruska.

Maersk

K sankcím se přidaly i kontejneroví námořní přepravci klíčoví pro dodávku zboží do Ruska. Přepravu přerušil například dánský dopravce Maersk.

Mediterranean Shipping Company (MSC)

Největší švýcarská mezinárodní lodní linka. Společnost působí ve všech hlavních přístavech světa.

Ocean Network Express 

Japonská přepravní společnost ve společném vlastnictví další japonské přepravní společnosti Lines Nippon Yusen Kaisha (NYK).

Hapag-Lloyd

Německá nadnárodní přepravní společnost. Skládá se z kontejnerové plavební linky Hapag-Lloyd AG, která vlastní jiné dceřiné společnosti jako například Hapag-Lloyd Cruises.

Amazon

Největší internetový obchod, jenž založil druhý nejbohatší muž světa Jeff Bezos, pozastavuje obchodování s Ruskem, stejně jako svojí streamovací TV službu Prime a online hru New World.

DHL

Společnost patřící německé Deutsche Post World Net, jež poskytuje mezinárodní poštovní, spěšné, kurýrní, logistické a finanční služby.

UPS

United Parcel Service je americká globální kurýrní společnost. Zabývá se dodáváním balíků a specializuje se na dodávání různých specializovaných služeb v přepravě i logistice.

FedEx

Americká firma, která se zabývá kurýrními a logistickými službami.

Zásilkovna

Česká přepravní společnost poskytující komplexní logistické služby pro internetové obchody.

Retail

LVMH

Francouzský prodejce luxusního zboží, pod nějž spadají značky Louis Vuitton, Givenchy nebo Dior. Po týdnu váhání se rozhodl k uzavření všech 124 obchodů v Rusku. 

Hermès

Firma se sídlem v Paříži, která se zabývá výrobou luxusních předmětů a módních doplňků.

Chanel

Obchodní značka v oblasti kosmetiky a módního odívání.

Prada 

Italský módní obchod, který byl založen v Miláně v roce 1913.

Cartier

Francouzský výrobce luxusních šperků a hodinek.

H&M

Švédská oděvní společnost.

Nike

Značka sportovního oblečení. 

Puma

Značka sportovního oblečení. 

L'Oreal

Francouzská společnost zaměřující se na kosmetiku ohlásila stažení z ruského trhu. To zahrnuje i zavření výrobního závodu v Rusku.

Zara

Zara je síť značkových obchodů s oděvy, patří skupině Inditex Group, kterou založil španělský podnikatel Amancio Ortega.

Bershka

Síť značkových obchodů s oděvy, patří skupině Inditex Group.

Mango

Španělská nadnárodní módní značka a oděvní firma, sídlí v Barceloně v Katalánii.

Electrolux 

Švédský koncern se sídlem ve Stockholmu, celosvětově patří mezi největší výrobce domácích a profesionálních spotřebičů. 

Swatch

Švýcarská hodinářská společnost.

IKEA

Také švédský výrobce nábytku IKEA zavřel v Rusku své obchodní domy v reakci na vojenské napadení Ukrajiny. Společnost by nejspíš měla i problémy se zásobováním kvůli tomu, že velké společnosti, jež zajišťují dodávky a námořní dopravu, přestaly v Rusku podnikat.

Automobilový průmysl

Volkswagen 

Německý automobilový koncern včetně Škody Auto přerušil výrobu v Rusku a zastavil dodávky aut. 

BMW

Německý výrobce automobilů, motocyklů a motorů.

Mercedes-Benz

Obchodní značka německého výrobce automobilů, nákladních vozidel, tahačů a autobusů společnosti Daimler AG a jejích divizí.

Volvo

Švédský výrobce nákladních automobilů, autobusů, stavebních strojů, řídicích systémů pro námořní a průmyslové aplikace, komponentů vesmírných lodí a poskytovatel finančních služeb.

General Motors

Mezinárodní korporace, která patří mezi největší výrobce automobilů na světě. GM vyrábí osobní a nákladní automobily ve více než třiceti zemích světa a zastřešuje čtyři značky původem z USA – Buick, Cadillac, Chevrolet, GMC – a dále čínské značky Wuling, Baojun. Ročně společnost General Motors prodá v Rusku kolem 3000 vozů značek Cadillac a Chevrolet. Své aktivity v Rusku však americká automobilka pozastavuje.

Ford Motors

Americká nadnárodní korporace vyrábějící automobily.

Renault

Francouzská automobilka vyrábějící osobní i nákladní automobily, traktory, autobusy a v minulosti i motorové železniční vozy.

Toyota

Japonská automobilka, kterou založil v roce 1937 Kičiro Tojoda. Je největším výrobcem automobilů na světě a vyrábí jak osobní automobily, tak dodávky, nákladní auta, motory, autobusy, ale i roboty.

Mazda

Japonský výrobce automobilů se sídlem v Hirošimě.

Honda

Japonský výrobce osobních automobilů, nákladních automobilů a motocyklů.

Mitsubishi

Japonský průmyslový koncern.

Ferrari

Italská automobilka rozhodla o zastavení exportu do Ruska.

Audi

Německá společnost, jež se zabývá výrobou luxusních automobilů, sídlí v Ingolstadtu v Bavorsku.

Porsche 

Německý výrobce sportovních aut, který je od roku 2009 součástí koncernu Volkswagen.

Bentley

Britský výrobce luxusních automobilů a vozů třídy GT.

Sandvik

I švédská ocelářská společnost přerušila činnost v Rusku.

Pivo, nápoje a jídlo

Budějovický Budvar 

Státní pivovarnický podnik v Českých Budějovicích. Vyrábí pivo pod značkou Budějovický Budvar, Budweiser Budvar, Czechvar a Pardál.

Plzeňský Prazdroj

Pivovar založený v roce 1842, který produkuje první pivo plzeňského typu, Pilsner Urquell.

Carlsberg

Dánská pivovarnická společnost.

Nestlé

Jeden z největších výrobců potravin a nápojů na světě. V Rusku měl továrny, které zavřel.

McDonald's

Řetězec fastfoodů oznámil, že v Rusku dočasně zavírá všech svých 850 poboček.

Starbucks

Síť kaváren s občerstvením dočasně zavřel všechny své pobočky.

Coca-Cola

Výrobce nealkoholických nápojů přerušil v Rusku veškeré obchodní aktivity.

PepsiCo

Výrobce nealkoholických nápojů přerušil v Rusku veškeré obchodní aktivity.

Energetika

Shell 

Britsko-nizozemská ropná a plynárenská společnost se rozhodla odejít ze všech společných podniků s ruským plynárenským gigantem Gazprom

BP 

Britský energetický kolos oznámil, že se zbaví svého pětinového podílu v největší ruské ropné společnosti Rosněfť

ExxonMobil 

Americká těžařská společnost oznámila, že ukončuje aktivity v Rusku.

Orsted 

Dánská energetická společnost přerušila používání ruského uhlí a biomasy jako paliva pro své elektrárny.

Bankovnictví 

HSBC

Britská banka, která začala omezovat vztahy s řadou ruských bank.

Nordea

Norská finanční skupina zastavuje obchodování s investičními fondy, jež jsou vystaveny vlivu Ruska.