Kalousek chce kompenzovat ty, co zlikvidují alkohol

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek Zdroj: profimedia.cz

Obchodníkům, kteří budou muset zlikvidovat svůj legálně pořízený alkohol, protože včas neseženou potvrzení o jeho nezávadném původu, bude stát kompenzovat zaplacenou spotřební daň kreditem na budoucí daň z příjmu. V televizní diskusi Otázky Václava Moravce to řekl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Ministr Kalousek odhadl, že z alkoholu, který je nyní ve skladech a obchodníci pro něj musí od čtvrtka do 60 dní získat potřebné „rodné listy“, bude nakonec zlikvidováno jeden až tři či čtyři miliony litrů.

O vratce spotřební daně Kalousek i premiér Petr Nečas (ODS) v souvislosti s nyní uvolňovaným zákazem prodeje tvrdého alkoholu hovořili už minulý týden, teprve dnes ale ministr financí zveřejnil návrh přesného plánu. Vláda již dříve rozhodla, že prodávat se bude moci nový alkohol s prokázaným původem a novými kolky. Uvolněn byl také prodej alkoholu prokazatelně vyrobeného před počátkem letošního roku.

U letos vyrobeného alkoholu musí výrobci do 60 dní sehnat potvrzení o nezávadnosti, přezdívané „rodný list“ či „rodokmen“. Pokud se jim to nepodaří, alkohol budou muset zlikvidovat. Podle Kalouska je ale fér, že jim stát vrátí zaplacenou spotřební daň, pokud majitel alkoholu bude schopen prokázat, že zboží zakoupil.

Kdo bude chtít dostat daň zpět, bude podle Kalouska muset oslovit celní správu. Její pracovníci jej navštíví a majitel alkoholu pod jejich dohledem zboží v souladu se zákonem o odpadech zlikviduje. Přesný postup likvidace přitom ještě není stanoven.

Celníkům také předloží doklady o nákupu a zaplacení lihoviny. Sami celníci pak budou informovat finanční správu. A hostinský či obchodník u finanční správy získá kredit na daň z příjmu pro budoucí období, Kalousek dnes v televizi hovořil až o pětiletém termínu.

„Bude-li platit daň z příjmu právnických osob, bude-li platit svou daň z příjmu jako fyzické osoby či daň z příjmu z odvodu mezd svých zaměstnanců, tak si to od tohoto kreditu může odečíst a státu o to méně zaplatí,“ vysvětlil princip zálohy Kalousek.