Kalousek si od nové emise dluhopisů slibuje 10 miliard

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek Zdroj: profimedia.cz

Vánoční emise státních dluhopisů určená pro občany by mohla do kasy České republiky přinést až deset miliard korun, slibuje si ministr financí Miroslav Kalousek. Zájemci si budou moci cenné papíry objednat od 5. do 30. listopadu.

Ve chvíli, kdy by objednávky dosáhly výše okolo 20 miliard korun, ministerstvo termín zkrátí. K připsání na účet dojde podle Kalouska 12. prosince.

Ministerstvo financí ke čtyřem stávajícím typům dluhopisů letos připravilo i novinku, tříletý dluhopis. Investorům připíše v třetím roce sedmiprocentní prémii, v prvním a druhém roce to bude 0,5 procenta. „Pokud bude držen celé tři roky, jde o zajímavý produkt,“ konstatoval Kalousek.

Výnosy dluhopisů pro občanyVýnosy dluhopisů pro občany|MF

Ministerstvo financí se také rozhodlo rozšířit distribuční síť o tisíc míst na 1382. „Pokládáme za důležité, že nabídka dojde i do malých měst a větších vesnic,“ sdělil ministr financí.

Ideálně by podle Kalouska měly domácnosti držet 15 až 20 procent státního dluhu, v současnosti je to méně než jedno procento. „Doufám, že toho Česká republika v budoucnosti dosáhne,“ podotkl.

Dluhopisy bude možné pořídit na pobočkách České spořitelny, ČSOB, Komerční banky a J&T Banky. Stejně jako v předešlých emisích si zájemci o cenné papíry s nominální hodnotou jedna koruna musí zakoupit minimálně tisíc kusů.

Kromě novinky resort financí nabízí opět pětiletý kuponový dluhopis s průměrným ročním výnosem 3,22 procenta, reinvestiční spořicí dluhopis s ročním výnosem 3,41 procenta a 1,5letý diskontovaný dluhopis s výnosem 2,05 procenta či sedmiletý protiinflační dluhopis. Ten je úročen podle míry inflace.

: