Kandidátku ANO do Evropského parlamentu vedou lidé z diplomacie

Místopředsedkyně hnutí ANO Věra Jourová (čtvrtá zleva) představila 24. února v Praze kandidáty hnutí pro volby do Evropského parlamentu. Zleva Petr Ježek, Dita Charanzová, Pavel Telička, Martina Dlabajová a Ivan Jančárek.

Místopředsedkyně hnutí ANO Věra Jourová (čtvrtá zleva) představila 24. února v Praze kandidáty hnutí pro volby do Evropského parlamentu. Zleva Petr Ježek, Dita Charanzová, Pavel Telička, Martina Dlabajová a Ivan Jančárek. Zdroj: CTK

Kandidát hnutí ANO pro volby do Evropského parlamentu Ivan Jančárek
Kandidátka hnutí ANO pro volby do Evropského parlamentu Martina Dlabajová
Kandidát hnutí ANO pro volby do Evropského parlamentu Pavel Telička
Kandidátka hnutí ANO pro volby do Evropského parlamentu Dita Charanzová
4
Fotogalerie
Hnutí ANO oficiálně představilo své kandidáty do květnových evropských voleb. Potvrdilo, že ji povede bývalý eurokomisař Pavel Telička. Na kandidátce je také ředitel sekce na ministerstvu zahraničí Petr Ježek, diplomatka Dita Charanzová, podnikatelka Martina Dlabajová nebo Ivan Jančárek, který působil jako velvyslanec v Brazílii.

Jak uvedl Telička, hnutí ANO by mělo v evropských volbách potvrdit silný mandát, který získalo ve volbách do Sněmovny. Jen tak může ANO zrealizovat své plány.

Telička současně představil ostatní kandidáty ANO pro volby do Evropského parlamentu. Při výběru kladl důraz na vysokou odbornost, znalost evropských agent, ale i sounáležitost s cíli ANO. „Jde o lidi, kteří jsou problematiky znalí, mají široký záběr a odbornost,“ uvedl Telička, který je profesí právník, ale velkou část kariéry strávil jako diplomat. Jedná se také o prvního českého eurokomisaře.

Petr Ježek působil deset let jako diplomat ve vysokých pozicích v oblasti vztahů v EU. „Víme, že Evropská unie není místo, kde se řeší obecnosti,“ prohlásil s tím, že podle něho jde o továrnu na legislativu.

Trojkou na kandidátce je Dita Charanzová, absolventka diplomatické akademie v Madridu a pražské VŠE.Na Stálém zastoupení ČR v Bruselu řídila čtyři roky tým zodpovědný za obchodní a rozvojovou politiku. Nyní pracuje ve Štrasburku jako manažerka televizního studia při zasedáních Parlamentního shromáždění Rady Evropy. Jak uvedla na tiskové konferenci, ráda by, aby Česko bylo v rámci EU více aktivní.

Další místa na kandidátce ANO obsadili Martina Dlabajová, absolventka politických věd se specializací na EU na univerzitě v Padově, bývalý velvyslanec v Brazílii a Dánsku Ivan Jančárek, někdejší poradce ministra zemědělství Jiří Šír, vedoucí katedry evropského a mezinárodního práva Právnické fakulty Karlovy univerzity Naděžda Šišková a expertka na evaluaci programů a projektů v rámci EU Marie Kaufmannová.