Karetní "školácká chyba" poslankyně Drastichové rozčílila opozici

Jana Drastichová

Jana Drastichová Zdroj: CTK/Dospiva Jakub

Sněmovna bude dnes schvalovat vládní reformní zákony do odpoledních 14:00. ČSSD a KSČM vetovala návrh koalice, aby poslanci mohli hlasovat až do noci. Opozici rozhořčilo, že poslankyně VV Jana Drastichová vytáhla při hlasování o prodloužení možnosti jednat hlasovat o zákonech až do noci z hlasovacího zařízení karty svých nepřítomných kolegů.

Snížila tím kvórum potřebné pro schválení návrhu. Jednání poslanců bude navíc pokračovat až ve 12:30. ČSSD si vzala přestávku na jednání klubu.

Poslanci mohou podle jednacího řádu schvalovat zákony do 14:00. Návrh na prodloužení doby padnout může, ovšem nejméně dva kluby jej mohou vetovat, což se také stalo.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka dokonce žádal, aby se krokem Drastichové zabýval mandátový a imunitní výbor. Vicepremiérka Karolína Peake (VV) hájila svou kolegyní slovy, že udělala školáckou chybu, za níž se stydí.

Poslance čeká na této schůzi schvalování řady předloh zdravotnické, sociální a důchodové reformy. Místopředsedkyně sněmovny Vlasta Parkanová (TOP 09) podotkla, že jednání sněmovny bude za této situace pokračovat i v pátek a kdy bude konec, nelze předvídat.