Klaus: Je to „přestřelený tyátr“

Václav Klaus

Václav Klaus Zdroj: Tomas Kubelka, Sedmicka

Zemanův předchůdce ve funkci Václav Klaus nechtěl policejní zásah podrobněji komentovat, provedení se mu ale zdá "přestřelené".

Zásadně odmítám, aby se věci, které se dají řešit za bílého dne a bez kukel, se řešily o půlnoci a s kuklami. To je trochu hra a ta se mi z principu nelíbí, aniž mám sebemenší konkrétní informaci, o co jde. Ti lidé, kteří byli zadrženi, nikdo z nich nebyl na útěku, nikdo z nich se neskrýval před světem a já nechápu, proč kolem toho dělat takový tyátr,“ řekl Klaus před dnešním zahájením festivalu Smetanova Litomyšl.

Klausův nástupce Miloš Zeman byl ve vyjádřeních spíše zdrženlivý. „Prognostik, kterým stále ještě jsem, má být připraven na všechny eventuality,“ odpověděl na otázku, zda by mohla skončit nynější koaliční vláda.

Televizi Prima pak řekl, že je třeba vyčkat na to, co ukáže vyšetřování. „A teprve na základě výsledků tohoto vyšetřování se můžeme seriózně rozhodnout,“ uvedl, když reagoval na dotaz, zda je to situace pro předčasné volby či výraznější změny ve vládě.

Televize se prezidenta zeptala i na to, jestli by měl Nečas považovat za signál k odchodu to, že do případu je zapletena i ředitelka jeho kabinetu Jana Nagyová. Zeman uvedl, že je třeba ctít presumpci neviny. „Ale v každém případě, kdyby se ukázalo, že paní Nagyová byla obviněna právem, tak se domnívám, že to takový signál opravdu je,“ uvedl Zeman.