ČSSD: Chceme okamžitou demisi vlády a předčasné volby

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: CTK/Vit Simanek

ČSSD po počátečních opatrných vyjádřeních v souvislosti s dnešní razií na úřadu vlády vystoupila s razantním požadavkem: žádá okamžitou demisi premiéra Nečase, která povede k pádu vlády. Nové volby ČSSD chce v co nejbližším termínu. Po jednání vedení největší opoziční strany to oznámil předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Podle něj je vyšetřování nejbližších spolupracovníků premiéra drtivý úder české politické kultuře.

„Sociální demokracie žádá okamžitou demisi předsedy vlády, která povede v souladu s ústavou k odchodu celé pravicové vlády ODS a TOP 09. Sociální demokracie udělá všechno proto, aby Nečasova vláda ve funkci co nejdříve skončila,“ uvedl Sobotka, podle něhož premiér i vláda zcela ztratili legitimitu.

Jediným možným řešením je podle předsedy nejsilnější opoziční strany dohoda politických stran na rozpuštění Poslanecké sněmovny a nové volby. „V tomto smyslu zahájí sociální demokracie neprodleně konzultace se všemi parlamentními stranami a zahájí také konzultace s prezidentem republiky,“ řekl dále Sobotka, podle něhož by podání demise měl Nečas oznámit již v pátek, kdy má vystoupit ve Sněmovně.

Petr NečasPetr Nečas|ctk„Já osobně jsem přesvědčen, že jsem se nedopustil čehokoliv nepoctivého a že se čehokoliv nepoctivého nedopustili ani mí spolupracovníci, tedy paní vrchní ředitelka Jana Nagyová. Nemám tudíž důvod uvažovat o rezignaci, a tím pádem o pádu vlády,“ uvedl Nečas. Popřel také spekulace o tom, že se zdravotně zhroutil. Prý byl celý den na úřadu vlády, kde pracoval a snažil se zjistit podrobnosti,“ bránil se dnes Nečas

Premiér Petr Nečas ale rezignovat nehodlá. Své vyjádření k aféře s vyšetřováním v nejvyšších patrech politiky si nechal až na odpoledne. Po celodenním mlčení na mimořádné tiskové konfrenci prohlásil, že o rezignaci neuvažuje a také, že zadržená vrchní ředitelka jeho kabinetu Jana Nagyová má dál jeho naprostou důvěru. Naopak zpochybnil fakt, že pražskou kauzu dozoruje olomoucké vrchní státní zastupitelství.

Podle informací serveru E15.cz začala policie zadrženým sdělovat obvinění ve čtvrtek ve 20 hodin. Zadržených je zatím celkem osm, potvrdil olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan. Obvinění se mají týkat mají především korupce při veřejných zakázkách, zneužití informací, ale také nezákonného sledování osob. Podle zdroje E15.cz by jednou ze sledovaných osob mohla být i manželka premiéra Petra Nečase.

Českem otřásá jeden z největších polistopadových skandálů v historii. Na úřadu vlády v noci na dnešek zasahovalo komando Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). Policie podle médií zadržela bývalého šéfa poslaneckého klubu ODS Petra Tluchoře, někdejšího poslance a ministra zemědělství Ivana Fuksu (ODS) či ředitelku premiérova kabinetu Jana Nagyovou. Policie ani nikdo jiný to ale zatím nepotvrdil. Mezi zadrženými je také šéf úřadu vlády a zároveň člen dozorčí rady ČEZ Lubomír Poul.

O co jde ve skandálu, který možná smete Nečasovu vládu?
Případ podle zdrojů serveru E15.cz souvisí s lobbistou Romanem Janouškem, policisté údajně zasahovali také v centrále Lesů ČR, tam se zajímali o dokumenty k zakázkám spojeným s Ivo Rittigem.
Podle informací severu E15.cz byli v souvislosti s noční akcí zadrženi podle paragrafu z přijetí úplatku bývalí poslanci ODS Ivan Fuksa a Petr Tluchoř, pravá ruka premiéra Petra Nečase Jana Nagyová a Roman Boček z představenstva Českých drah (ČD), bývalý náměstek ministra zemědělství. Podle neoficiálních informací policie zadržela i bývalého šéfa Vojenského zpravodajství Ondreje Páleníka.
Kmotři na útěku
Policejní zásah se měl podle informací severu E15.cz týkat vícera takzvaných kmotrů. Valná část z nich prý ale dostala předem avízo o chystané šťáře a jsou teď většinou mimo republiku. Exposlanec Marek Šnajdr nakonec mezi zatčenými zřejmě není. Policisté se sice o něj zajímali také, ale nezastihli ho. Pobývá zřejmě v zahraničí.
Když se týdeník Euro zhruba před měsícem dotazoval ÚOOZ, v jakém stádiu je případ Romana Janouška, na kterém detektivové už nějaký čas pracují, odpověděla mu mluvčí Renata Kuntová vyhýbavě: „Ke konkrétním osobám nesdělujeme žádné informace.“
Případ Janoušek: policie mlčí
Romanem Janouškem se delší čas zabývala protikorupční policie. V jeho kauze se ale záhadně vytratily záznamy o jeho aktivitách, které detektivové delší dobu sledovali. Když si v roce 2008 vyžádala švýcarská policie informace k vyšetřování Janouška, kterému zmrazila stamiliony na účtech, tehdejší šéf protikorupční policie Jiří Novák zahraničním partnerům potvrdil, že spis existuje a policie je ochotna provést potřebná vyšetřování.
O půl roku později ale tehdejší náměstek protikorupční policie Tomáš Martinec v úředním záznamu uvádí, že Finanční analytický útvar (FAÚ) ministerstva financí nezjistil žádné skutečnosti, které by nasvědčovaly podezřelým finančním operacím. Ani slovo o tom, že existuje spis Janoušek. „Omlouvám se, ale vzhledem k okolnostem případu a postupu policejního orgánu se k této věci nebudeme vyjadřovat,“ reagoval na dotazy ohledně Janouška mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.
Ve druhé vlně má být podle stejného zdroje ve stejném případu obviněno asi 20 lidí. Spekuluje se i o pádu vlády.

Sídlo firmy Ivo RittigaSídlo firmy Ivo Rittiga|Tereza CapkovaPolicisté zasahovali také ve firmě podnikatele a lobbisty Ivo Rittiga. Kanceláře v paláci, který stojí v blízkosti Prašné brány v Praze 1, prohledávali od rána. Na místě byli i v pozdních odpoledních hodinách. „Nic k tomu nemohu říci,“ omlouval se vrátný u vstupních dveří do domu. Okolo procházeli nic netušící turisté. Podobná situace panovala také před jedním z Rittigových domů v Benešovské ulici v Praze 10. Masivní vstupní dveře přelepovala policejní páska a za plotem hlídkoval policista v černé kukle. Jedno z horních oken domu bylo otevřené, ale jinak nevypadalo, že by byl někdo uvnitř.

SLEDOVALI JSME ONLINE:

21:05Kalousek: Policie byla i na ministerstvu financí

Ministr financí Miroslav Kalousek večer ČTK řekl, že policisté z ÚOOZ dnes byli také na jeho ministerstvu.“Přišli. Nebyli přímo u mne, byli na jiném útvaru ministerstva,“ řekl ministr financí. Policisté se podle něj „chovali slušně a požádali o jeden dokument“, který dostali. Detaily politik uvádět nechtěl.

20:49Státní zástupce Ištvan: Kauzu jsme dostali přidělenou

Olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan odmítl pochybnosti premiéra Nečase, proč pražskou kauzu dozoruje olomoucké zastupitelství. Serveru Lidovky.cz řekl, že kauza byla olomouckým žalobcům stadardně přikázána ze strany Nejvyššího státního zastupitelství.

„Nacházíme se ve fázi, kdy jsou předávána obvinění a budou následovat u obviněných osob výslechy v přítomnosti jejich obhájců,“ uvedl Ištvan. Počet obvinění, která by měla ještě dnes padnout, zatím nechtěl říci s tím, že to bude jasné až ráno. Počet zadržených je ale osm, potvrdil v České televizi s tím, že je to pro nejbližší dny nejspíše konečný počet. V pátek v dopoledních hodinách chce bližší informace sdělit na briefingu.

20:36Členy bezpečnostní rady jsou i dva zadržení

Večer se na výzvu premiéra sešla i Bezpečnostní rada státu, která podle zdroje z vlády zhruba hodinu projednávala současnou situaci. Výsledek jednání ale zdroj nesdělil s odkazem na ochranu utajovaných informací.

Právě dva zadržení, Poul a exšéf Vojenského zpravodajství a nynější ředitel Správy státních hmotných rezerv Ondrej Páleník, jsou stálými účastníky Bezpečnostní rady státu. Podle zdroje z ministerstva obrany byl při policejní akci zatčen i nynější ředitel Vojenského zpravodajství Milan Kovanda a další příslušník této služby.

19:44Spurný: Razie bude ještě pokračovat

Podle komentátora Respektu Jaroslava Spurného policie pracovala na případu zhruba dva roky. Prý je do něj zapojeno na 400 lidí. Razie má pokračovat po celém Česku až do sobotního rána.

18:59Policie po noční razii na úřadech obvinila osm lidí

Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) obvinili v souvislosti s razií na úřadu vlády a ministerstvu obrany osm lidí z celkem pěti trestných činů, napsal server iDnes.cz. Počet stíhaných podle něj ještě vzroste. Mluvčí útvaru Pavel Hanták informaci nepotvrdil, policie se prý vyjádří k případu až v pátek, řekl ČTK. Mezi zadrženými jsou například někdejší šéf poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř, ředitelka premiérova kabinetu Jana Nagyová a šéf úřadu vlády Lubomír Poul.

18:25Zdroj E15.cz: Policie začne kolem osmé hodiny večer zadrženým sdělovat obvinění

18:20Sejde se bezpečnostní rada státu Premiér Nečas svolal kvůli zásahu policie Bezpečnostní radu státu. Policie obvinila osm lidí z pěti trestných činů. TOP 09 premiéra Nečase podpořila.

18:00Schwarzenberg: Stojíme na křižovatce a musíme zachovat klid

„Pokud má policie pro svou akci důkazy, tak to vede k obrodě demokracie. Pokud důkazy nemá, tak se jedná o ohrožení demokracie v Česku. Obě situace jsou možné. Jsme tak na křižovatce a TOP 09 musí zachovat klid a rozvahu,“ komentoval situaci šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Místopředseda strany Miroslav Kalousek vyzýval k uvážlivosti. „Situaci, kdy probíhá bezpečnostní akce v bezprostředním okolí předsedy vlády, pokládá TOP 09 za vážnou,“ řekl Kalousek. Vládní strana chce počkat na okamžik, kdy policie sdělí, proč se odhodlala k masivní akci na úřadu vlády a v dalších institucích. „Do té doby nemáme žádný důvod snižovat důvěru v premiéra a destabilizovat vládu,“ uvedl Kalousek.

Předseda TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (vpravo) a první místopředseda strany a ministr financí Miroslav Kalousek (vlevo) vystoupili 13. června v Poslanecké sněmovně v Praze na tiskové konferenci po jednání výkonného výboru strany v souvislosti se zásahem detektivů z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) v Úřadu vlády ČR a na jiných místech.Předseda TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (vpravo) a první místopředseda strany a ministr financí Miroslav Kalousek (vlevo) vystoupili 13. června v Poslanecké sněmovně v Praze na tiskové konferenci po jednání výkonného výboru strany v souvislosti se zásahem detektivů z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) v Úřadu vlády ČR a na jiných místech.|CTK

17:19Nečas: Proč pražskou kauzu dozoruje Olomouc?

Naopak se pozastavil se nad tím, že případ dozoruje ostravská pobočka olomouckého státního zastupitelství. „V této souvislosti mě nemůže nepřekvapit fakt, že údajnou trestnou činnost v Praze prováděnou lidmi s trvalým bydlištěm v Praze, dozoruje pobočka Vrchního státního zastupitelství Olomouc v Ostravě. Já osobně i moji spolupracovníci jsme připraveni poskytnou veškerou součinnost, ale podobné účelové změny jednotlivých typů státních zastupitelství ve své době byly právem kritizovány v kauze Jiřího Čunka,“ řekl premiér.

Podle zdroje E15.cz by důvodem mohlo být to, že v hledáčku policistů je i bývalý náměstek vrchního pražského zastupitelství Libor Grygárek.

17:24Nečas: Prý je souvislost s „rebely“ Tluchořem, Fuksou a spol.

Nečas se při jediném veřejném vystoupení hájil. „Nemám informace, které by prokazovaly trestnou činnost mých splupracovníků,“ řekl Nečas. „Zadržení pracovníků Úřadu vlády má mít souvislost s údajnou komunikací s vojenským zpravodajstvím a odstoupením tří poslanců ODS na podzim roku 2012 tzv. rebelů. Chci věřit tomu, že orgány činné v trestním řízení postupují zcela nezávisle a bez politického kontextu. Vyzývám orgány činné v trestním řízení k urychlenému objasnění všech souvislostí tohoto zásahu, protože dlouhodobé mlčení umožňuje pouze šíření spekulací, polopravd a nepodložených tvrzení,“ prohlásil.

Zásah na Úřadu vlády pak podle Nečase nemá žádnou souvislost s aktivitami orgánů činných v trestním řízení na pražském magistrátu nebo u dalších institucí.

16:57Nečas: Tajemnice Nagyová má mou naprostou důvěru

„Očekávám, že orgány činné v trestním řízení co nejrychleji objasní všechny souvislosti tohoto zásahu,“ uvedl premiér Nečas. K zadržení Jany Nagyové, vrchní ředitelky svého kabinetu poté řekl, že má dál jeho naprostou důvěru. Premiér totiž nemá informace, že se jeho spolupracovníci dopustili trestných činů. Premiér zdůraznil, že v žádném případě nehodlá rezignovat.

Jana NagyováJana Nagyová|ctkPravá ruka premiéra Nečase Jana Nagyová

Profil Jany Nagyové
Původní profesí účetní se kolem politiky pohybuje od roku 1996, kdy se stala sekretářkou v karlovarské krajském sdružení ODS. Od listopadu 1996 působila osm let jako asistentka senátora Vladimíra Kulhánka, působila zároveň jako oblastní manažerka občanských demokratů v Karlových Varech. Před osmi lety přesídlila do Prahy, kde se stala provozní šéfkou v hlavní kanceláři ODS. Po volbách v roce 2006 si jí tehdejší místopředseda strany Petr Nečas vzal s sebou na ministerstvo práce, kde vedla jeho kancelář. Do stejné funkce, ovšem na úřadu vlády, zamířila po půlročním intermezzu na ministerstvu obrany Nagyová poté, co se Nečas stal v létě 2010 premiérem. Údajný velký vliv Nagyové na předsedu vlády se stal opakovaně terčem kritiky nejen v médiích, podle informací tisku se například předloni angažovala kolem výběru nového šéfa České televize a byla i v komisi, jež se pokoušela vybrat nového šéfa Lesů ČR. Letos v lednu vzbudilo pozornost zveřejnění výše odměn, které Nagyová dostává, což Nečas označil za politický útok. Kvůli zveřejnění je stíhám mimo jiné bývalý ředitel rozvědky Karel Randák.

16:32Policie podezírá Tluchoře mimo jiné z úplatkářství, řekl advokát

Policie podezírá bývalého poslance ODS Petra Tluchoře mimo jiné z úplatkářství v souvislosti s jeho odstoupením ze Sněmovny. Dalšími činy, z nichž je Tluchoř podezřelý, jsou pletichy při veřejné zakázce, legalizace výnosů z trestné činnosti a zneužití pravomoci. ČTK to řekl jeho advokát Marek Nespala. Podle advokáta policie skutky jasně nekonkretizovala, a proto podezřením nerozumí.

Policie svá podezření údajně zmiňuje v odůvodnění příkazu k domovní prohlídce. „Je tam vymezeno několik obecných negativních okruhů od manipulace s veřejnými zakázkami v Praze až po snad převzetí nějakých výhod v souvislosti s odstoupením z funkce poslance, ale skutek není vymezený, uniká mi smysl,“ řekl obhájce. Policie údajně například neuvádí, kdo komu a co dal.

Advokát byl podle svých slov s Tluchořem několikrát v předešlých měsících u výslechu kvůli trestnímu oznámení advokáta Václava Lásky, které prověřovali policisté z Prahy 1. „Mělo dojít k politické korupci, což je právní vymezení, které trestní zákoník nezná,“ dodal Nespala. Tluchoř prý s policií spolupracoval a vše se „vyčerpávajícím způsobem vysvětlilo“. Není mu tedy jasné, o co se nyní jedná.

16:12Premiér Nečas se k situaci vyjádří v 16:45

Petr Nečas svolal na 16:45 tiskovou konferenci v budově vlády. Bude se jednat o premiérovo první vyjádření k situaci. Nečas byl v noci údajně ošetřen lékařem a dnes ještě žádnou zprávu nevydal.

15:50Mezi zadrženými v nynější akci je také šéf úřadu vlády

Policie zadržela v nynější rozsáhlé policejní akci také vedoucí úřadu vlády Lubomíra Poula. Policie oficiálně jména zadržených nekomentovala, měla by mezi nimi být i šéfka Nečasova kabinetu Jana Nagyová.

15:38ÚOOZ: Oznamujeme, že nic neřekneme

Narychlo svolaná tisková konefernece Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) na 15:30 nic nového nepřinesla. Mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták jen optvrdil dosud známé informace - že vyšetřování probíhá pod dozorem Vrchního státního zastupitelství v Olomouci a vše je řádně povoleno v souladu se zákonem. „Jde o velmi rozsáhlou realizaci, na které se pracuje několik měsíců. Potvrzujeme, že bylo zadrženo několika osob a obejkty zásahů byly Úřad vlády a ministerstvo obrany. Probíhají výslechy, domovní prohlídky, a to v Praze, středočeském a částečně východočeském kraji.

Mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Pavel Hanták vystoupil 13. června v Praze na briefingu k případu, při němž policie zasahovala na Úřadu vlády ČR a dalších místech.Mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Pavel Hanták vystoupil 13. června v Praze na briefingu k případu, při němž policie zasahovala na Úřadu vlády ČR a dalších místech.|CTK

14:56V Komerční bance se zabavují peníze, zlato a dokumenty

Podle informací deníku Právo zasahují policisté v souvislosti s razií i v pobočce Komerční banky na pražském Václavském náměstí, kde zabavují věci, peníze, zlato i dokumenty z bezpečnostních schránek.

14:44Bém: S Janouškem se nic nepodepisovalo

Policie si přišla pro některé dokumenty například na odbor městského investora pražského magistrátu, který zodpovídá za významné zakázky v řádech desítek miliard korun. Podle informací ČTK si policie na magistrátu vyžádala smlouvy uzavřené mezi Prahou a Janouškem. Žádala také doklady k asi dvou desítkám zakázek, mezi kterými je mimo jiné miliardový tendr na svoz komunálního odpadu. Podle exprimátora Pavla Béma (ODS) ale magistrát nikdy žádné smlouvy s Janouškem neuzavřel.

14:28ÚOOZ se k situaci vyjádří na tiskové konferenci v 15:30

13:52Zdroj E15.cz: Policie prohledává i budovou vojenského zpravodajství

13:43V hledáčku i Grygárek

Zdroj E15.cz: To, že případ dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Olomouci, může být tím, že v hledáčku policistů je i bývalý náměstek vrchního pražského zastupitelství Libor Grygárek.

13:38Zdroj E15.cz: K budově ministerstva obrany dorazilo sedm aut, policisté prohledávají kanceláře.

13:19Paroubek: Mělo by se hlasovat o nedůvěře vládě

„Neslyšel jsem nikdy v dějinách Československa, České republiky, že policie zasahovala v úřadu vlády, jako kdyby to byla peleš lotrovská,“ prohlásil někdejší premiér a nynější předseda NS-LEV 21 Jiří Paroubek. Podle něj je to první krok k vládní krizi a k hlasování o nedůvěře vládě a k jejímu konci.

Na úřadu vlády v noci na 13. června po jednání kabinetu zasahovalo komando Úřadu pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). Policie podle médií zadržela bývalého šéfa poslaneckého klubu ODS Petra Tluchoře, někdejšího poslance a ministra Ivana Fuksu (na archivním snímku) a bývalého náměstka minitra Marka Šnajdra či ředitelku premiérova kabinetu Jana Nagyovou.Na úřadu vlády v noci na 13. června po jednání kabinetu zasahovalo komando Úřadu pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). Policie podle médií zadržela bývalého šéfa poslaneckého klubu ODS Petra Tluchoře, někdejšího poslance a ministra Ivana Fuksu (na archivním snímku) a bývalého náměstka minitra Marka Šnajdra či ředitelku premiérova kabinetu Jana Nagyovou.Policie údajně zadržela i někdejšího poslance a ministra Ivana Fuksu.

Profil Ivana Fuksy
Vystudoval Vysokou školu dopravy a spojů v Žilině, později absolvoval postgraduální studium na Vysoké škole ekonomické v Praze. Od ledna 2007 do května 2010 zastával funkci prvního náměstka ministrů financí Miroslava Kalouska (nyní TOP 09) a nestraníka Eduarda Janoty. Krátce po zvolení do Sněmovny v květnu 2010 byl jmenován ministrem zemědělství, kterým byl do října 2011. V médiích se tehdy spekulovalo o tom, že důvodem jeho odchodu z vlády byla Fuksova příslušnost k protinečasovské opozici v ODS kolem Petra Tluchoře. Fuksa patřil mezi poslance, kteří se loni postavili vládnímu daňovému balíčku, nakonec rezignoval na poslanecký mandát. Loni v listopadu překvapivě kandidoval na kongresu ODS na předsedu strany proti premiéru Nečasovi; získal hlasy téměř třetiny delegátů. V lednu zasedl do představenstva státního Českého Aeroholdingu. I vládní politici později uváděli, že post v Aeroholdingu byl pro Fuksu odměnou za to, že odchodem ze Sněmovny umožnil existenci vlády.

13:15Peake čeká na Nečasovo vyjádření k nynější situaci:

Vyjádření předsedy vlády Petra Nečase (ODS) k nynějšímu vývoji kolem rozsáhlé policejní akce očekává vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM). V prohlášení pro média uvedla, že se jí situace jeví jako závažná, zdůraznila ale, že informace jsou jen zprostředkované.

„Tak jako všichni očekávám i já vyjádření předsedy vlády,“ napsala médiím Peake. Čeká prý také, že podrobnější informace v nejbližší době poskytne dozorující Vrchní státní zastupitelství v Olomouci. Teprve pak se prý bude moci ona sama k věci vyjádřit.

13:09Policisté si na pražské radnici vyžádal smlouvy uzavřené s Janouškem

Policie si podle při zásahu na pražském magistrátu vyžádala smlouvy uzavřené mezi Prahou a lobbistou Romanem Janouškem. Žádala také doklady k asi dvou desítkám zakázek, mezi kterými je mimo jiné miliardový tendr na svoz komunálního odpadu. Komando Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) bylo i na úřadu vlády, ministerstvu obrany a dalších místech. Zadrženo je údajně několik lidí.

13:09Premiér Nečas po lékařském ošetření pracuje ve své kanceláři

Podle informací z médií musel být předseda vlády v noci ošetřen lékařem, jeho mluvčí Jan Hrubeš dementoval zprávy o tom, že je Nečas stále v nemocnici. Zdroje ČTK uvádějí, že premiér je nyní ve své pracovně v budově úřadu vlády.

Marek ŠnajdrMarek ŠnajdrBývalý náměstek minitra zdravotnictví Marek Šnajdr

Profil Marka Šnajdra
Bakalář ekonomie se dlouhodobě pohybuje v oblasti zdravotnictví. V letech 1999 až 2006 pracoval ve farmaceutických firmách Merck Sharp & Dohme IDEA a Pfizer. V září 2006 se stal prvním náměstkem tehdejšího ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS). Funkci opustil v květnu 2010, kdy se stal poslancem. Byl členem sněmovního rozpočtového výboru a místopředsedou výboru pro zdravotnictví. Ze Sněmovny odešel loni v listopadu. Od září 2006 předsedal Správní radě VZP, z funkce odstoupil rovněž loni v listopadu, letos v únoru byl zvolen předsedou dozorčí rady státní společnosti Čepro. Členem ODS je od roku 1993.

12:55Němcová: Ve Sněmovně policie nazasahovala

Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová vyvrátila spekulace, že policisté zasahovali i v parlamentu.

12:54Před sídlem Ivo Ritiga jsou policisté v kuklách

Sídlo Ivo Rittiga na pražských Vinohradech policisté zapečetili. Na vchodových dveřích je páska a před domem hlídkují policisté v kuklách.

12:28Zeman se v pátek sejde s šéfem policie, premiérem a lídrem ČSSD

Prezident Miloš Zeman se v pátek sejde s policejním prezidentem Martinem Červíčkem, premiérem Petrem Nečasem (ODS) a šéfem opoziční ČSSD Bohuslavem Sobotkou, aby s nimi probral situaci kolem nynějšího velkého policejního zásahu. Informovala o tom mluvčí Hradu Hana Burianová. Zeman podle ní nebude neoficiální a nepodložené informace nijak komentovat.

11:56Policie si vyšlápla i na odbor městského investora

Policie zasahuje na odboru městského investora pražské radnice. Vyžádala si dokumenty. Mluvčí magistrátu Iva Vojtková řekla, že úřad s policií spolupracuje. Komando Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) bylo i na úřadu vlády, ministerstvu obrany a dalších místech. Zadrženo je několik lidí.

11: 50Petr Nečas je údajně v nemocnici

Podle informací České televize byl Petr Nečas v budově vlády do rána a nyní je v nemocnici, mluvčí vlády uvedl, že o premiérovi nemá žádné informace.

11:39Poslanci čekají na premiéra

Schůze poslanecké sněmovny je přerušená. Poslanci očekávají na příchod premiéra, který má situaci objasnit. Komunisté již hovoří o vyvolání předčasných voleb, ČSSD chce víc informací.

11:37Ministr vnitra je skoupý na informace

Premiéra Petra Nečase (ODS) v noci navštívili dva státní zástupci a šéf policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta, řekl ve sněmovně poslancům ministr vnitra Jan Kubice. Státní zástupci a policista za předsedou vlády přišli „za účelem úkonu trestního řízení“, uvedl Kubice.

11:35Němcová musíme počkat na přesné informace

Předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová situaci odmítla komentovat

11:20Opozice chce vyjádření premiéra

Premiér Petr Nečas (ODS) by se podle předsedy sociálních demokratů Bohuslava Sobotky měl co nejdříve vyjádřit k dnešním zásahům Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). Veřejnost si podle něj zaslouží „plnou informovanost“. ČSSD kvůli zásahům na dnešní večer svolala mimořádné jednání stranického grémia.

11:16Vít Bárta chce předčasné volby

Šéf Věcí veřejných volá po pádu vlády a předčasných volbách. Současná situace podle něj nic jiného neumožňuje.

11:10ČSSD: Nečas by se měl k policejním zásahům co nejdříve vyjádřit

Premiér Petr Nečas (ODS) by se podle předsedy sociálních demokratů Bohuslava Sobotky měl co nejdříve vyjádřit k dnešním zásahům Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). Veřejnost si podle něj zaslouží „plnou informovanost“. ČSSD kvůli zásahům na dnešní večer svolala mimořádné jednání stranického grémia.

10:53Policie zasahuje také na ministerstvu obrany

Policisté zasahují na ministerstvu obrany. Už v noci na dnešek pracovníci Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) navštívili úřad vlády. Zadrženo je několik lidí, mezi nimi údajně také někdejší šéf Vojenského zpravodajství Ondrej Páleník, nyní ředitel Správy státních hmotných rezerv.

10:29Kalouska neopouští humor

„Jediné, co k tomu mohu říct, je, že jsem zjevně odešel včas,“ zavtipkoval šéf financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Ministři, kteří do noci v budově jednali, podle něj nemají žádné konkrétní informace.

10:15Telefon bývalého šéfa Vojenského zpravodajství je odpojený

Zatčenými i exšéf Vojenského zpravodajství a nynější ředitel Správy státních hmotných rezerv Ondrej Páleník. Jeho mobilní telefon je, stejně jako mobily Fuksy a Tluchoře, nyní nedostupný. Z Páleníkova mobilu se aktuálně ozývá : Volaný účastník je dočasně odpojen z provozu.

10:00Policie mlží

„Co můžu říct, je, že probíhá realizace, ale to je v tuhletu chvíli skutečně všechno,“ řekl mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták. Odmítl potvrdit, že policisté byli na úřadu vlády. „Chci zdůraznit, že realizace probíhá pod dozorem Vrchního státního zastupitelství v Olomouci a veškeré úkony trestního řízení, které provádíme, jsou řádně povoleny v souladu se zákonem,“ dodal mluvčí.