Klaus: Jsem zklamán, Západ se řítí zpátky do socialismu

Václav Klaus

Václav Klaus Zdroj: profimedia.cz

Prezident Václav Klaus po delší době znovu oprášil jedno ze svých hlavních myšlenkových schémat - rostoucí vliv levice, která podle něj ničí tradiční hodnoty západní civilizace. Na konferenci Montpelerinské společnosti, kterou dnes hostil Pražský hrad, Klaus se znepokojením uvedl, že po slibných změnách, které přišly po pádu komunismu, se dnešní Evropa a celý Západ vrací zpátky k socialismu a státem řízené společnosti.

Vážnými problémy, které ohrožují liberální demokracii a tržní ekonomiku, jsou podle něj mimo jiné ztráta tradičních hodnot, populismus demokratických politiků a rostoucí moc soudů, neziskových organizací a médií.

„Pro mě, jako někoho, kdo se po pádu komunismu aktivně podílel na přípravě a organizaci radikálních politických a ekonomických změn, je současný svět zklamáním. Žijeme v mnohem více socialistické a státem řízené společnosti, než jsme si tehdy představovali,“ prohlásil Klaus.

Kritiky současných poměrů v západních státech vyzval, aby vystupovali mnohem hlasitěji než dosud a aktivně „prosazovali svobodu“. „Nečekal jsem, že obrana myšlenek kapitalismu, volného trhu a minimálního státu bude tak slabá,“ poznamenal.

Český prezident přitom nezůstává jen u kritiky současného vývoje, ale nabízí i řešení. Nedávno například představil „osm rad, jak napravit Evropu“. Petří mezi ně mimo jiné nutnost zamezit sociálně-tržnímu řízení ekonomik, odmítnou takzvanou „zelenou legislativu“ či zapomenout na pokusy o „nadnárodní demokracii“.

Montpelerinská společnost sídlící ve Švýcarsku vznikla po druhé světové válce jako organizace obhajující myšlenky politického liberalismu a volného trhu.

Klaus zahájil pražské setkání společnosti ve Španělském sále Hradu. Moderátor konference ho přivítal jako vytrvalého obhájce demokracie a hrdinu postkomunistické éry. Prezidenta požádal, aby na Hradě zachoval klasické neúsporné žárovky. „Jinak už Pražský hrad nebude stejný,“ poznamenal v sále, který osvětlují lustry se stovkami žárovek. Klaus opatření EU, které vyžaduje výrobu úspornějších žárovek, už dříve kritizoval a považuje ho za symbol unijního zasahování do svobod občanů.

Přečtěte se další názory Václava Klause: