Klaus: Konference o klimatu byla zbytečná, závěry jsou hloupé

Exprezident Václav Klaus

Exprezident Václav Klaus Zdroj: Anna Vackova, E15

Pařížská konference o klimatu byla podle bývalého prezidenta Václava Klause zbytečná a mířila na falešné cíle. Její závěry považuje za evidentní hloupost a má hrůzu z toho, že budou skutečně naplňovány. Řekl to dnes v rozhovoru s ČTK. Účastníci klimatické konference OSN našli po dlouhých jednáních shodu na udržení globálního oteplování výrazně pod dvěma stupni Celsia. Míru oteplování chtějí udržet co nejblíže k 1,5 stupni Celsia na konci století.

„Evidentní hloupost těchto závěrů, to je základní charakteristika té pařížské konference. Konference byla zbytečná, nenutná, mířící na falešné cíle nesmírně připomínající komunistické poroučení větru a dešti,“ zhodnotil dnes výsledky konference exprezident. „Zpupnost a arogance nafoukaných lidí, kteří si myslí, že se mohou dohadovat o klimatu je něco mně tak vzdálené,“ poznamenal také.

„Já mám hrůzu, že proveditelnost ve smyslu nucení zemí, aby dále omezovaly emise CO2 a aby platily miliardy do ekonomicky neefektivních zdrojů energie, že to bohužel proveditelné je, a mám hrůzu, že to ve světě zrealizováno bude za neskutečnou, neskutečnou cenu,“ konstatoval dále Klaus.

Pomoc rozvinutých zemí těm rozvojovým

Závěry konference počítají mimo jiné s tím, že rozvinuté státy budou po roce 2020 pomáhat zemím rozvojovým se zvládáním klimatických změn nejméně částkou sto miliard dolarů ročně. Do deseti let by přitom měla být dohodnuta nová, vyšší částka.

Klaus je přesvědčen o tom, že konference jako taková mířila špatným směrem a země tak budou nuceny přijímat „naprosto hloupá opatření“. Míní, že Česko může být jedním ze států v čele procesu. Jako jeden z důvodů pro toto tvrzení uvedl, „že naši zelení, i když nejsou v žádné vládě, vidím, že se rozlezli natolik do všech politických stran, že mají moc nesmírně velkou“.

Česká vláda přijetí dohody uvítala, premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ji označil za historický moment.