Klaus: Kritika amnestie je útok na mě

Václav Klaus

Václav Klaus Zdroj: profimedia.cz

Václav Klaus se ostře vymezil vůči kritikům amnestie. V kritice vidí útok na svou osobu a snahu o oslabení své politiké pozice. Není to kampaň proti amnestii, je to kampaň proti mě, část veřejnosti se nechala zmanipulovat, uvedl Klaus v ČT.

Klausova amnestie vzbudila nevoli veřejnosti i odborníků, kritizovali ji politici napříč politickým spektrem, bude se jí zabývat Ústavní soud, vláda i Sněmovna. Kritikům vadí zejména zastavení trestních stíhání, která trvají déle než osm let. Tato část amnestie totiž dopadá i na nejzávažnější hospodářské kauzy. Týden po vyhlášení prezidentské amnestie opustilo brány českých věznic přes šest tisíc vězňů a další desetitisíce lidí odsouzených k alternativním či podmíněným trestům čekají, až jim trest prominou soudy.

„Není to kampaň proti amnestii samotné, je to kampaň proti mně, proti hodnotám, které dlouhodobě představuji a zastávám a které více než dvě desetiletí v české politice prosazuji,“ brání své rozhodnutí Klaus. Podle něj v kampani nejde o odsouzené, ani o propouštěné, ani o takzvané tuneláře, ani o oběti trestné činnosti. Prezident vidí za kritikou jím vyhlášené amnestie útok na svou osobu a snahu oslabit jeho politickou pozici před koncem mandátu. „Zastrašit se nenechám. Nic nekončí. Před 15 lety jsem v podobné situaci vyslovil známou větu - jedeme dál. Ta platí i dnes,“ přirovnal situaci k sarajevskému atentátu.

Prezident se ke kritice amnestie vyjádřil i pro Český rozhlas. „Křik, který moji političtí odpůrci vyvolali, a mediální bombardování veřejnosti, které následovalo, vedlo k tomu, že to úplně vymazalo podstatu amnestie, i to, koho a čeho se amnestie týkala a jaký je její vlastní smysl,“ uvedl v ČRo jindy mediálně zdrženlivý Klaus, jenž se v posledním týdnu vyjadřoval k amnestiím i v celostátních denících.

Politolog Josef Mlejnek z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy má z Klausova vyjádření dojem, že si prezident chce vybudovat pozici pro další politickou dráhu po tom, co odejde z Hradu. „Přirovnal tu situaci k sarajevskému atentátu a použil svoje heslo 'jedeme dál'. Tím se spíš mobilizují příznivci, než že by pokorně trošku uznal chybu,“ je přesvědčen Mlejnek, který kritiku amnestie považuje přinejmenším za zčásti oprávněnou.

Odpor k prezidentově amnestii sílí

Již přes 20 senátorů se rozhodlo, že podepíše ústavní stížnost na zrušení části amnestie. Návrh chtějí senátoři odeslat do konce týdne. V průzkumech veřejného mínění většina lidí s amnestií nesouhlasí a například facebooková skupina Nesouhlasíme s Klausovou amnestií má přes 330 tisíc sympatizantů a stejnojmenou petici už podepsalo přes 100 tisíc lidí.

Na protest proti prezidentské amnestii starostové některých obcí a ředitelé různých škol sundali ve svých úřadech a školách portrét Václava Klause. K protestu se přidávají další úřady. V pondělí se připojila více než stovka starostů v celé republice, řekl starosta obce Želechovice nad Dřevnicí na Zlínsku Michal Špendlík, který patřil k iniciátorům akce.

„Lidé se nám spontánně ozývají. Od vyhlášení amnestie za námi lidé chodí a ptají se, proč se to stalo a jestli s tím můžeme dělat. Naše možnosti jsou omezené, tak jsme se rozhodli alespoň takto protestovat,“ uvedl Špendlík. Tuto iniciativu označil Hrad za pokleslou.

Prohlášení prezidenta Václava Klause k politickým reakcím na vyhlášení dílčí amnestie
Laciná, jednostranná a lživá kampaň médií a politiků v médiích k amnestii, kterou jsem udělil k dvacetiletí České republiky, je ve své podstatě pokračováním toho, co dobře znám.
Není to kampaň proti samotné amnestii. Je to kampaň proti mně, proti hodnotám, které představuji a zastávám a které více než dvacet let v politice prosazuji.
Nejde v ní ani o odsouzené, ani o propouštěné, ani o takzvané tuneláře, ani o oběti trestné činnosti. Jejím smyslem je útočit na mě osobně - právě nyní, před skončením mé prezidentské funkce. Je výrazem obavy mých politických soupeřů z mého dalšího veřejného působení.
Vůbec se nedivím, že se při tak masívní kampani nechala nemalá část veřejnosti zmanipulovat a věří tomu, co je jí z médií vnucováno. Tím více si cením těch - a jejich počet v posledních dnech a hodinách výrazně narůstá - kteří se zmanipulovat nedali, používají svou hlavu a vyjadřují mi podporu. Spoléhám na ně, na jejich rozum, jejich samostatné myšlení a statečnost a nesmírně jim za jejich postoj děkuji.
Spoléhám na všechny, kteří jsou schopni mediální manipulaci prohlédnout. Také oni se mohou spolehnout, že od svých názorů a postojů ani v budoucnu neustoupím a zastrašit se nenechám. Nic nekončí. Před 15 lety jsem v podobné situaci řekl větu: „Jedeme dál.“ Ta platí i dnes.