Klaus: Než úřednickou vládu, raději předčasné volby

Václav Klaus

Václav Klaus Zdroj: mediafax

Česká republika si v současné situaci nemůže dovolit další nestabilitu, komentoval prezident Václav Klaus vládní krizi kolem možné demise ministrů VV. Hrozba pádu vlády ho netěší a staví se proti ní. Pokud však jednání selžou, místo úřednické vlády by dal přednost rychlým předčasným volbám konaným nejpozději do července. Prezident to řekl v debatě s účastníky dnešního Žofínského fóra.

„Nikdo ode mne nemůže čekat, že bych se jako prezident republiky měl radovat, že nám hrozí pád vlády nebo další vládní krize. To jako prezident republiky musím odmítat rezolutně a zásadně, řekl Klaus. Dodal, že země si nemůže dovolit „k našim dnešním nestabilitám přidat další novou dimenzi nestability“.

Pokud se politici nedohodnou, měly by se podle prezidenta do léta konat předčasné volby. Rozhodně nechce překlenovací takzvanou úřednickou vládu. Hledání řešení současné krize by podle jeho názoru mělo pokračovat až po Velikonocích. „Politici by měli používat klidnější výrazy,“ reagoval prezident na ostrá slova, která včera mezi koaličními partnery padala.

Klaus se dnes kvůli vládní krizi sešel s premiérem Petrem Nečasem. Podle mluvčího vlády šlo o informativní schůzku, její závěry Hrad ani vláda nezveřejnily. Grémium VV v úterý rozhodlo o demisích ministrů za VV s tím, že by měly být platné k 1. květnu. Strana chtěla jednat o další podpoře obnovené vlády, která by musela požádat sněmovnu o důvěru. Diskutovat VV chtěly o sloučení ministerstev, rekonstrukci vlády a inventuře koaliční smlouvy.

Dnes ale VV ustoupily od svého úterního plánu, že jejich ministři na dnešním jednání vlády podají demisi. Podle předsedy VV Radka Johna ministři za VV odložili podání demise na přání premiéra. Nečas v úterý prohlásil, že po demisi by nebyl další prostor pro jednání s VV o pokračování koalice. V případě rozpadu vlády se prý nebojí ani rychlých předčasných voleb. Po těch volají i opoziční ČSSD a KSČM.