Klaus: ODS strašlivě prohrála, je to debakl pravice

Václav Klaus

Václav Klaus Zdroj: mediafax

Debakl pravice a strašlivá prohra ODS. Tak hodnotí výsledky prvního kola prezidentských voleb odcházející hlava státu Václav Klaus. Podle něj dominantně vyhrála levice, je ale rád, že do finále postoupili politici. Utkají se v něm expremiér Miloš Zeman (SPOZ) a vicepremiér a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

„Tyto volby byly největším debaklem pravice v historii postkomunistické éry, čímž velmi trpím. Samozřejmě, že to byla strašlivá prohra ODS a dominantně vyhrála levice. Jsem z toho smutný a mám pocit, že je s tím třeba něco udělat,“ uvedl Klaus.

Kandidát ODS Přemysl Sobotka skončil předposlední se ziskem zhruba 2,5 procenta. ODS Klaus zakládal a byl jejím dlouholetým předsedou a později čestným předsedou.

ODS podle Klause prezidentské volby zásadním způsobem podcenila. „Jestli někdo bude říkat, že to udělali schválně a že jim nepřikládají význam, tak to není pravda,“ soudí.

Prezident je spokojen s tím, že první kolo volby nedopadlo „exoticky“. Zeman i Schwarzenberg podle něho vědí, co prezidentská funkce znamená.

Přímá volba hlavy státu je podle Klause otázkou moci médií a přál by si, aby kampaň před druhým kolem byla férová a aby lidé přemýšleli každý svým rozumem. Doporučení pro finále ale prezident nedá. „Já byl velmi tichý i v debatě, jestli přímá nebo nepřímá volba, není na mně, abych k tomu něco říkal,“ podotkl Klaus. Už dříve ale veřejně podpořil Zemana.

V protikladu ke Klausovi soudí neúspěšný prezidentský kandidát ČSSD Jiří Dienstbier, že ve druhém kole se voliči budou muset rozhodnout „rozhodnout mezi dvěma pravicovými kandidáty“.

„Na jedné straně Miloš Zeman, člověk, který spolu s dalšími spolupracovníky pomocí přeběhlíků pomohl ke vzniku Topolánkovy vlády, následně ke vzniku Nečasovy vlády, je tedy plně odpovědný za těch šest, sedm let pravicových vlád, které tady máme. Zároveň je přes pány Mynáře, Šloufa napojen na pražské mafiánské prostředí. Zeman zastává militaristické postoje v zahraniční politice, což je pro levicově orientované voliče těžko zkousnutelné. A na druhou stranu je tady Karel Schwarzenberg, se kterým bych se třeba já osobně shodl v otázkách zahraniční politiky, zejména evropské integrace, ale na druhou stranu je předsedou TOP09, tedy je součástí toho koaličního vládního projektu,“ ohodnotil oba kandidáty Dienstbier.

Schwarzenberg: Nerad bych vedl kampaň plnou osobních útoků