Klaus opět účtuje s Havlem: Byl to „extrémní levičák, který bořil řád“

Václav Klaus

Václav Klaus Zdroj: ctk

Prezident Václav Klaus v rozhovoru pro dnešní vydání polského týdeníku Do Rzeczy označil Václava Havla za extrémního levičáka, který bořil existující lidský řád. Píšou to dnešní Lidové noviny, které mají text k dispozici.

Ideologii svého předchůdce Klaus nazývá havlismem a přirovnal ji k ozvěně francouzského jakobínství. Havel podle něj chtěl místo demokracie elitářskou postdemokracii, trh nazýval hokynářstvím.

„Měl bych ale snad také alespoň zmínit jeho kosmopolitismus proti mé důvěře ve stát, ve kterém žijeme. Byl to také výbojný zahraničněpolitický intervencionismus (a humanitární bombardování), místo respektu ke kterékoli zemi světa,“ řekl Klaus dále v rozhovoru.

Není to první ze Klausových silných výroků na adresu bývalého prezidenta. Knihu svého vícekancléře Petra Hájka Smrt ve sametu, ve které Hájek uvádí, že Havel byl nástrojem lži a nenávisti, Klaus označil za téměř povinnou četbu.

Ve svém projevu na pohřbu Václava Havla Klaus ovšem řekl, že s Havlem odešel prezident, politik, intelektuál, umělec a člověk, na kterého bude země vzpomínat s vděkem, úctou a respektem. „Nejsme velký národ, a proto ani velkých postav nemáme na rozdávání, přesto jsme často dopouštěli, aby bylo jejich dílo a odkaz zplošťováno a deformováno,“ uvedl tehdy Klaus.