Klaus píše odpůrcům Temelína: Vaše motivace je čistě politická

Václav Klaus na návštěvě Temelína

Václav Klaus na návštěvě Temelína Zdroj: CTK

Prezident Václav Kaluse si dopisuje aktivisty, kteří protestují proti dostavbě Jaderné elektrárny Temelín. Podle něj jejich motivace nesouvisí s ochranou životního prostředí či s problematikou energetiky nebo ekonomiky, ale je čistě politická.

„Vděčný jsem zejména za Vaši větu ‘zkuste prosím odložit ideologické brýle a podívat se na možnou budoucí podobu energetiky i jiným pohledem‘. Je moc dobře, že takovou větu umíte napsat. Bylo by ale ještě lepší, kdybyste ji zkusili i číst,“ odpověděl Klaus na otevřený dopis Moniky Machové Wittingerové ze sdružení Jihočeské matky a Edvarda Sequense z organizace Calla.

Klaus, který Temelín nedáno navštívil, patří k dlouholetým zastáncům jaderné energetiky. Jeho vláda v roce 1993 o dostavbě prvních dvou bloků jaderné elektrárny rozhodla. Obě organizace mu v této souvislosti připomínají, že realizace toho projektu se oproti očekávané ceně 68 miliard prodražila o více než polovinu.

Toto téma v Temelíně otevřel i sám Klaus. Vyslovil naději, že tentokrát se stavba nebude zbytečně prodražovat. Veřejnost kritizovat za to, že si význam temelínské elektrárny dostatečně neuvědomuje. „Běžný občan nedoceňuje, že pětina energie vzniká právě tady,“ prohlásil.

Aktivisté také tvrdí, že Česko další elektrárny nepotřebuje. „Česká republika dnes patří mezi největší vývozce energie v Evropě a exportuje dokonce více, než celou roční výrobu JETE,“ vysvětlují.

Wittingerová a Sequens Klause vyzvali, aby odložil „ideologické brýle“ a otevřel se novým energetickým konceptům, které sníží závislost na dovozu jaderného paliva a mohou „ušetřit životní prostředí“.