Klaus podporuje Zemana: Naše zemička se nesmí rozplynout v Evropě

Prezident Václav Klaus si přijel 17. ledna zalyžovat do areálu Ski Relax Monínec u Sedlece-Prčice. (foto ČTK)

Prezident Václav Klaus si přijel 17. ledna zalyžovat do areálu Ski Relax Monínec u Sedlece-Prčice. (foto ČTK) Zdroj: ctk

V den, kdy opoziční poslanci chtějí vyslovit nedůvěru vládě kvůli prezidentské amnestii, si Václav Klaus místo vysvětlování ve Sněmovně zajel na lyže. V areálu Monínec pak nepřímo podpořil Miloše Zemana, když uvedl, že si přeje, aby se jeho nástupcem ve funkci stal člověk, který patří do této země a strávil v ní svůj život.

„Mně jde vždy o jednu jedinou věc, tu jsem říkal mnohokrát před volbami, dávno, teď, a budu to říkat zítra a budu to říkat po skončení voleb. Mně jde prostě o to, aby prezidentem se stal člověk, který patří do této země, který je součástí této země, který tady strávil svůj život, období těžká, lepší, nejlepší, horší,“ uvedl Klaus. Dodal, že jeho zájmem je, aby „tahleta zemička přežila a vydržela a nerozplynula se v té Evropě jako kostka cukru v kávě“.

„Nebudu říkat žádná jména, i když myslím, že většina lidí tuší, kdo je mému srdci bližší, jakkoliv byl dlouhá léta mým zásadním politickým odpůrcem,“ uvedl Klaus. Základní vztah k zemi a její historii by podle něj měl být „naprosto určujícím tématem v těchto volbách“.

Schwarzenberg: Nedivím se, jsou to kamarádi z "prognosťáku"

K další fázi prezidentské kampaně, v níž se střetává kandidát TOP 09 Schwarzenberg s bývalým premiérem Milošem Zemanem se Klaus nechtěl příliš vyjadřovat. „Nebudu hodnotit ani výkony prezidentských kandidátů, ani manipulaci novinářů, kteří znemožňují, aby ta kampaň byla férová a seriózní,“ prohlásil.

Schwarzenberg se ke Klausovým výrokům vyjádřil v Poslanecké sněmovně, kam ho v jeho prezidentské kandidatuře přišly podpořit desítky starostů z hnutí Starostové a nezávislí. To, že Klaus podpoří Zemana, prý vždycky očekával. „Jsou to staří kamarádi z prognosťáku, uzavřeli spolu opoziční smlouvu a nic nespojuje v životě více než společní kostlivci ve skříni,“ uvedl. Dále řekl, že Miloš Zeman je velice vážný protivník. „Musí nám ale být jasné, že by to bylo pokračování stejného systému vládnutí, jenom lehce růžově nabarvené,“ dodal za smíchu a potlesku starostů.

Klaus: Dvojí občanská loajalita je problém

Klaus a Zeman jako někdejší lídři ODS a ČSSD absolvovali řadu politických střetů a několik let dominovali české politice. Po letech soupeření však našli v roce 1998 společnou řeč, když uzavřeli takzvanou opoziční smlouvu. Umožnila vznik menšinové vlády ČSSD a zaručila občanským demokratům podíl na moci.

Oba politici se později se svými mateřskými stranami, které dovedli do vládních pozic, rozešli a postavili se proti svým nástupcům v čele ODS, respektive ČSSD.

Václav Klaus na lyžích v MonínciVáclav Klaus na lyžích v Monínci|ctk

Prezident Václav Klaus si přijel 17. ledna zalyžovat do areálu Ski Relax Monínec u Sedlece-Prčice (foto ČTK)

Schwarzenberg v roce 1948 s rodiči emigroval do Rakouska, do vlasti se vrátil na podzim 1989. S Klausem se za dobu svého politického působení dostal několikrát do slovní přestřelky. Už koncem prosince 2006 se Klaus kriticky vyjádřil k nominaci Schwarzenberga na funkci ministra zahraničních věcí ve vládě premiéra Mirka Topolánka. „Vidím jako problém, že by na postu šéfa české diplomacie byl člověk objektivně motivovaný existující dvojí osobní, respektive občanskou loajalitou,“ prohlásil Klaus v tisku. Dodal, že Schwarzenberg je spojen s Českou republikou pouze menší částí svého života i majetku a s normálním životem lidí přišel do styku pouze okrajově.

Navzdory prezidentovu kritickému názoru se Karel Schwarzenberg šéfem české diplomacie počátkem ledna 2007 stal. Po svém vstupu do vlády se do konfliktu s Klausem dostal například kvůli rozdílným názorům na koncepci zahraniční politiky, vládní pojetí prezident ostře zkritizoval. Vadilo mu například, že je příliš proevropské. Schwarzenberg pak prohlásil, že Klausovy útoky jsou promyšlené, a prezident si tak chystá půdu pro založení nacionalistické a euroskeptické strany.