Klaus: Pravda a láska zvítězily nad lží a nenávistí

Václav Klaus

Václav Klaus Zdroj: ctk

Slovy svého předchůdce Václava Havla okomentoval výsledky prezidentské volby prezident Václav Klaus. Ve volbě prezidenta zvítězila pravda a láska nad lží a nenávistí, komentoval Klaus dnešní vítězství Miloše Zemana.

Klaus je prý hrdý na český národ, který nepodlehl mediální „protikampani“. Klaus to uvedl na zahraniční cestě v Chile na dotaz Českého rozhlasu.

Schwarzenberg: Je pokrok, že Klaus zmiňuje Havla

Neúspěšný prezidentský kandidát Karel Schwarzenberg (TOP 09) je rád, že si dosluhující prezident Václav Klaus pamatuje slova svého předchůdce Václava Havla o vítězství pravdy a lásky. Klaus v reakci na výsledek voleb, v nichž se jeho nástupcem stal Miloš Zeman, prohlásil, že zvítězila pravda a láska nad lží a nenávistí. Už v kampani Klaus Zemana podpořil.

„Jsem velice šťasten, že si Václav Klaus slova Václava Havla ještě pamatuje, to už je velký pokrok,“ řekl v rozhovorech s novináři Schwarzenberg, který chtěl na působení zesnulého Havla na Hradě navázat. Kdysi byl jeho kancléřem.

I když ve druhém kole prohrál, nepovažuje Schwarzenberg výsledek za tragédii. „Výsledek vůbec není špatný. Celková nálada v hospodářských krizích je příznivá opozici, tudíž u nás levici, úsporná opatření samozřejmě oblíbená nejsou. Výchozí situace byla trošku obtížná. A pak bohužel kampaň těch posledních týdnů byla nehezká. Bohužel, spousta lidí těm lžím uvěřila,“ dodal.