Klaus: Útoky na Havla? Říkám pravdu, nemám se za co stydět

Václav Klaus

Václav Klaus Zdroj: Tomas Novak, Euro

Prezident Václav Klaus nevidí na tom, že poslední dobou nešetří kritikou na adresu svého předchůdce Václava Havla, nic špatného. Za svá slova se prý nestydí, protože je považuje za správná a pravdivá. "Jsou to věty, které říkám už dávno," uvedl Klaus při dnešní návštěvě jižních Čech. Havla v rozhovoru mimo jiné označil za extrémního levičáka, který bořil existující lidský řád.

Klaus prý žádné nelichotivé komentáře na Havlovo jméno nedělal. „To jsou všechno věty, které já říkám dávno, ne-li dokonce desetiletí. Byly to lehce nahozené věty, za které se vůbec nestydím, které, myslím, jsou správné a pravdivé, a navíc říkal jsem je už dávno,“ řekl.

Z veřejných i oficiálních pozic se ale ozývá kritika, že poslední Klausovy útoky na Havla jsou jednak nevhodné, často ale i nepravdivé. Například české centrum mezinárodního PEN klubu včera Klause v otevřeném dopise rovnou vyzvalo, aby se útoků na Havla zdržel.

Představitelé PEN klubu , že je právem intelektuála polemizovat s myšlenkami, mělo by se tak ale dít s úctou a noblesou. Dopis označil prezident za nerozumný. „Za prvé doporučuji, aby si přečetli můj dlouhý rozhovor pro polský týdeník, který má 12 otázek, jedna vyplývá z druhé, a jedna z nich logicky dochází k tomu, v čem se lišily mé názory od názorů Václava Havla,“ uvedl s tím, že tyto jeho názory nejsou žádnou novinkou. „A teď si je nějaká skupinka lidí vytáhla jako terč, do kterého bude střílet,“ dodal Klaus.

Klaus, který v úřadu končí za necelý měsíc, si „rýpnutí“ do svého předchůdce v poslední době neodpustil několikrát. V rozhovoru pro polský týdeník Do Rzeczy Havla například , který bořil existující lidský řád.

Nevybíravě, a jak se později ukázalo, také nepravdivě, se Klaus otřel o Havla i u příležitosti setkání se svým nástupcem Milošem Zemanem, kterého prý na rozdíl od Klause při přebírání úřadu na Hradě nečeká žádné nemilé překvapení. V sídle hlavy státu podle Klause po Havlovi zbyly například ze zdí .

Zcela mimo kontext pak Klaus o vítězství pravdy a lásky nad lží a nenávistí při nedávné volbě nového prezidenta. „Vítězstvím pravdy a lásky“ byla podle Klause právě výhra Zemana nad Karlem Schwarzenbergem.

Klaus je prezidentem deset let. Úřadu se ujal přibližně měsíc poté, co skončil mandát Havlovi. Oba politici byli názorovými odpůrci. Po Havlově předloňském úmrtí Klaus význam svého předchůdce ocenil. Později se vůči němu začal opět vymezovat.

Co také řekl Klaus: