Klaus: Za migrační krizi může Evropa a její vrcholní představitelé

Václav Klaus

Václav Klaus Zdroj: ctk

Současná migrační krize není jen jednou z řady mnoha krizí, je daleko zásadnější a podstatnější. Tvrdí to bývalý prezident Václav Klaus, který z nynějších problémů viní z ní Evropu a její představitele. Společně s výkonným ředitelem Institutu Václava Klause Jiřím Weiglem o tomto tématu napsal knihu Stěhování národů s. r. o..

K sepsání „Stručného manuálu k pochopení současné migrační krize“, jak zní podtitul útlé publikace, je podle Klause motivovala dezinterpretace současné migrační krize. Evropské elity prý tento problém bagatelizují. „To, jak je dnes vedena debata o tomto zásadním fenoménu našich životů, považujeme za téměř skandální. Je to problém, který se okamžitě stal ideologickým střetem,“ doplnil Weigl.

Elity považují za přijatelný pouze bezvýhradný souhlas. Klaus také upozornil na ze svého pohledu lživou interpretaci utrpení migrantů médii, zejména televizí. Na obrazovkách je zobrazováno „cestovní“ utrpení migrantů, které nijak nesouvisí s jejich utrpením v rodné zemi.

Pochod migrantů

Klaus považuje za nezbytné odlišit běžnou individuální migraci od letošního „pochodu migrantů“. „To jsou kvalitativně odlišné věci. Argumenty takzvaného milosrdenství vůbec nepatří k této masové migraci,“ poznamenala někdejší hlava státu.

Podle Weigla hrozí, že během pár let přijdou na starý kontinent desítky milionů lidí z kulturně odlišného prostředí. „Evropa se promění způsobem, jaký se dnes vůbec neodvažujeme předpovídat“. Nikdo se podle něj nezabývá otázkou, jak je možné příliv migrantů zastavit.

Klaus považuje za nesmyslnou představu, že by migranti prospěli Evropě po ekonomické a demografické stránce. Letošní přesun migrantů je problémem Evropy, nikoliv Blízkého a Středního východu. Hlavní evropský názorový proud symbolizovaný německou kancléřkou Angelou Merkelovou chápe masovou migraci do Evropy pozitivně.

Elita migraci podporuje

Evropská elita migraci podle Klause svým způsobem iniciuje a podporuje. Je to podle něj dáno také nedočkavostí politických představitelů, kdy bude Evropa sjednocena v jednotný evropský lid. „Evropské multikulturální elity jsou pořád nespokojeny s tím, že se jim ty evropské státy nedaří dostatečně rozbít. Přišly na to, že když to hezky promíchají těmi migranty, kteří žádné kořeny v evropských státech nemají, tak to bude šancí na umělé sjednocení kontinentu.“

Existence evropských zájmů podle autorů brání členským státům EU, aby si chránily své hranice sami. Při debatách o nutnosti uzavření Schengenu, které nabraly na obrátkách po teroristických útocích v Paříži, chybí podle Weigla vymezení, co přesně to znamená. Zda jde skutečně o pokus o zastavení přílivu migrantů, nebo jen o zajištění jejich bezpečného a organizovaného transferu do Evropy. „Jestliže zvítězí ten druhý pohled, tak jedinou cestou je ze Schengenu vystoupit. Netroufám si odhadnout, jaká pozice převáží,“ řekl.

Kniha vznikla velmi narychlo. „Před pěti týdny jsme ještě netušili, že vůbec bude napsaná,“ řekl Klaus. Publikace má být především východiskem dalšího uvažování. Dokreslují a pointují ji ilustrace Jiřího Slívy.