Klusák natočil skvělý profil génia PR Novotného

Pavel Novotný

Pavel Novotný Zdroj: Ceska televize

Vít Klusák znovu potvrdil, že patří ke špičce tuzemského angažovaného dokumentu a ani k tomu nepotřebuje spoluautorství svého tvůrčího dvojčete Filipa Remundy. Česká televize dnes večer odvysílala jeho příspěvek do volné série Český žurnál nazvaný Dělníci bulváru. Bez jakéhokoli přehánění lze říci, že diváci hodinového pořadu budou svědky mimořádné události.

Hlavní postavou dokumentu je šéfredaktor bulvárního serveru Extra.cz Pavel Novotný. Snímek, zcela přesně popisující dnešní nejen mediální realitu, tak nabídne střet dvou velmi inteligentních lidí s opačným světonázorem.

Klusák, angažovaný filmař, se setkává s cynikem nejhrubšího zrna, který svou inteligenci používá/ využívá/zneužívá pro jednání mnoha lidem odporné. A nad etickým rozměrem Novotný láme hůl – chápe jej, ale kašle na něj. Je třeba Klusákovi připsat ke cti, že Novotného neshazuje. Jen jej nechává mluvit co možná nejotevřeněji.

Výsledek? Ten závisí na divákově předpojatosti. Nejčistší je vnímat Novotného jako extrémně bystrého a inteligentního člověka, který pochopil absurdnost doby, rozvolnění etických pravidel a funguje jako novodobý král, kterému projdou všechny poklesky.

A že nechce společnost měnit, jak se jej Klusák ptá? Rezignace je zkrátka jeden z mnoha symptomů doby. Že takovému příznaku chceme přikládat hodnotící znaménko, je symptom další.

O praktikách bulváru se zde dozvíte vše, Novotný jimi žije, má je v krvi. Snad jsou jen příliš zkratkovitě naznačeny, protože Novotný je ze sebe sype extrémní rychlostí.

Ještě výše Klusák svou autorskou novinku pozdvihuje ve chvíli, kdy Novotného kolegyni sleduje stejně úporně jako běžný paparazzi. Snaží se z ní dostat, jak se pod náporem kamer cítí. Neodpoví, ale divák odpověď jasně odtuší.

Největším nebezpečím snímku je jeho chybné čtení. Nevypráví o zlých lidech, kteří chtějí ničit lidské osudy. Zachycuje osoby, které naplňují touhy milionů Čechů. To, že jejich produkt je možná zvrhlý, znamená jediné – miliony Čechů jsou zvrácené.

Dělníci bulváru (z cyklu Český žurnál)

Režie: Vít Klusák

Vystupují: Pavel Novotný, Vít Klusák

Vysílá: ČT2 16. dubna, od 20.00

Hodnocení: 90 %