Kohout: Kdyby stát kontroloval alkohol, nemusely by růst daně

alkohol

alkohol Zdroj: ctk

Analytik společnosti Partners Pavel Kohout si myslí, že prohibice na tvrdý alkohol makroekonomicky Českem příliš nezamává. Pro E15.cz ale uvedl, že státní kasa kvůli černému alkoholu přichází o miliardy. Podle ředitele Granette & Starorežná Distilleries Pavla Kadlece připadá na černý trh s alkoholem v Česku zhruba pětina trhu.

„Dnes je zřejmé, že po dlouhá léta fungoval průmysl výroby černého alkoholu s mnohamiliardovým ročním obratem, aniž by se celní správa a ministerstvo financí valně zajímaly. Kdyby celníci a úředníci placení z našich daní opravdu začali konečně fungovat, znamenalo by to velký přínos pro veřejné finance. Nebylo by možná třeba zvyšovat daně pro poctivé poplatníky,“ uvedl Kohout.

„Aktuální opatření vlády věc neřeší, protože jen posílí trh s černým alkoholem. Naše dlouhodobá navrhovaná řešení, které předkládáme jako člen Unie výrobců a dovozců lihovin vládě jsou například snížení maximálního objemu spotřebitelského balení lihovin až na 3 litry, zavedení povinných registračních pokladen v gastronomii, trvalý celní dohled u všech výrobců lihu a lihovin, přísnější dohled nad udílením celních skladů nebo snížení spotřební daně na lihoviny,“ uvedl pro E15.cz Kadlec.

Mezi navrhovanými kroky proti černému trhu s alkoholem je i překvalifikace nedovolené výroby lihu zpět na trestný čin, zákaz prodeje lihovin na stáních a tržištích a z prodejních automatů. „Věříme, že alespoň některé z těchto návrhů se po nynější aféře podaří prosadit i do legislativy,“ dodal mluvčí Stock Plzeň Jiří Janoušek.

Likérka Granette & Starorežná má podle Kadlece už připravený i plán na zastavení výroby, bude záležet na době trvání prohibice. Pokud bude trvat delší dobu, odhaduje Kadlec ztráty firmy až na stovky milionů.

„I v případě, že toto opatření bude v platnosti déle, úplné zastavení výroby neplánujeme, protože část produkce je určena pro exportní trhy,“ uvedl pro E15.cz Erik Čížek, obchodní ředitel společnosti Jan Becher - Karlovarská Becherovka. „Finanční dopad tohoto opatření na naši společnost bude značný, ale v této chvíli se především soustředíme na iniciování diskuze s vládními představiteli tak, aby bylo nalezeno správné řešení tohoto problému. S plošným zákazem prodeje alkoholu nesouhlasíme, protože naopak přispěje k podpoře černého trhu a ve svém důsledku může ještě zvýšit zdravotní hrozby pro spotřebitele,“ dodal Čížek.

„Samozřejmě se jedná o ekonomicky nepříjemnou situaci, která zasahuje všechny legální producenty. A čím déle bude prohibice trvat, tím to bude nepříjemnější,“ uzavřel za Stock Plzeň Janoušek.