Kvůli sporům se Stropnickým hrozí generál Pavel odchodem z funkce

Petr Pavel, náčelník generálního štábu AČR

Petr Pavel, náčelník generálního štábu AČR Zdroj: ctk

Náčelník generálního štábu Petr Pavel je připraven požádat prezidenta o odvolání z funkce, pokud by měl být překážkou pro normální fungování armády. Pavel, který od léta povede Vojenský výbor NATO, to napsal v deníku Právu. V posledních týdnech se zhoršily vztahy mezi ním a ministrem obrany Martinem Stropnickým třeba v souvislosti se jmenováním nového šéfa vojenské policie.

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) chce do čela vojenské policie jmenovat právníka Pavla Kříže, přestože tento týden stáhl jeho nominaci z programu jednání branného výboru. Na jeho nominaci ale trvá a je připraven o ní debatovat s poslanci i generálními špičkami.

O stažení bodu z programu prý požádal kvůli „rozvíření mediální bouřky středních rozměrů“, když Křížovu nominaci zpochybnil podle Stropnického „dost nešťastně“ končící náčelník generálního štábu Petr Pavel.

Podle Pavla není Kříž vhodným kandidátem. Nelíbí se mu jeho nízká hodnost podplukovníka, protože šéf Vojenské policie by měl být dvouhvězdičkový generál, tedy o tři hodnosti vyšší voják. Za lepší uchazeče považuje plukovníky, kteří u Vojenské policie slouží delší dobu než Kříž.