Lékárníci mohou přinést miliony úspor

Léky

Léky Zdroj: E15

Každý lékárník může svými zásahy ušetřit řádově desítky až stovky tisíc korun ročně. Vyplývá to z pilotního projektu evidence úspor podporovaného Českou lékárnickou komorou. Za devět měsíců fungování zaznamenal úspory 260 tisíc. To je víc, než se čekalo. Většinu ušetřili pacienti, část ale i veřejné pojištění. „Prokazuje se, že naše práce má smysl,“ říká autor projektu, lékárník Josef Vaníček.

Do projektu s názvem Evidence based Pharmacy se zapojilo asi sto lékárníků, většina evidovaných úspor ale připadá na samotného Vaníčka, který zadává do evidence svoje zásahy nejpoctivěji. Jaký je v lékárnách celkový potenciál úspor, si netroufá odhadnout, ale prokázalo se, že to bude nezanedbatelná částka. Kdyby ovšem k úsporám byli lékárníci motivovaní i jinak než svým nadšenectvím. Zatím se totiž lékárníkovi vyplatí vydat co nejdražší lék, z něhož získá vyšší marži.

Pojišťovny i ministerstvo zdravotnictví jsou zatím k odměňování lékárníků za úspory skeptické. „Dnes, kdy není plošně využíván elektronický recept, jsou úspory těžko prokazatelné, a je tedy prakticky vyloučené je odměňovat,“ uvádí mluvčí ministerstva Viktorie Plívová.

Stejně reaguje i Všeobecná zdravotní pojišťovna. „V současné době chybí i povinná evidence, že lékárna zaměnila pacientovi předepsaný lék, i když pojišťovna po takovém povinném reportování dlouhodobě volá,“ doplňuje její mluvčí Jiří Rod.

Česká lékárnická komora chce projekt po pilotní fázi rozšířit a pak jej využije v jednáních s pojišťovnami. Po změně odměňování lékáren totiž volá dlouhodobě.

Příklady žádoucích zásahů lékárníka

» Pacientovi byl předepsán mezi jinými i lék na vysoký tlak, který už ale neužívá. Lékárník jej po dohodě s pacientem nevydal, pojišťovna ušetřila 91 korun, pacient 121 korun.

» Místo tří menších balení léku na tlak vydal lékárník jedno velké balení téhož přípravku, a pacient tak ušetřil 78 korun.

» Předepsaná antibiotika mohla ovlivnit účinnost léku, který pacient užívá na epilepsii. Lékárník po konzultaci s lékařem vydal jiná antibiotika, pacient si sice připlatil 6 korun, zdravotní pojišťovna ale ušetřila 62 korun.