Lidé považují zrušení stravenek za nespravedlivé

Stravenky

Stravenky Zdroj: E15

Více než dvě třetiny Čechů (68 procent) považují zrušení daňového zvýhodnění stravenek za nespravedlivé. Vyplývá to z průzkumu společnosti Focus. 59 procent respondentů zároveň považuje nynější reformy sociálního, důchodového a daňového systému za potřebné.

Zrušení zvýhodnění stravenek je součástí vládního návrhu daňové reformy. Mezi koaličními stranami ale v tomto bodě nepanuje shoda. Pro zachování současného stavu jsou Věci Veřejné a část ODS. Největší podporu má zachování daňového zvýhodnění stravenek u zaměstnanců, kterým zaměstnavatel tento druh benefitu poskytuje. Podle Focusu považovalo 90 procent těchto respondentů rušení současného stavu za nesprávné. Za nespravedlivý krok ale považovalo rušení daňových výhod u jídelních kupónů i 63 procent dotazovaných, kteří stravenky nedostávají. Pětina dotázaných zrušení dotovaných stravenek podporuje.

Přes polovinu dotazovaných (53 procent) uvedlo, že po zrušení daňového zvýhodnění by na obědy do restaurace chodilo méně často. Zhruba pětina dotazovaných by se v tomto případě v jídelnách a restauracích přestala stravovat vůbec.

Nyní podle průzkumu stravenky na placení v restauracích využívá 40 procent dotázaných, 32 procent za ně nakupuje jídlo do práce a ostatní je utratí za potraviny pro domácnost.

Většina respondentů sice vládní reformy hodnotí jako potřebné, zároveň je ale považuje za příliš tvrdé vůči běžným občanům. Tak se v šetření vyslovilo 69 procent respondentů. Ještě horší výsledek reformy zaznamenaly v oblasti sociální spravedlnosti. Na 79 procent dotazovaných je hodnotilo jako nespravedlivé.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.